2. Cum intelegi cele scrise in Matei 8,21.22? De ce i-ar spune Domnul Isus ceva de felul acesta unui om care voia ca, mai intai, sa-si ingroape tatal?
______________________________________________________________
______________________________________________________________
In studiul de ieri, am vazut un carturar care dorea sa devina ucenic. Astazi intalnim un alt voluntar, care nu este insa identificat nici individual, nici ca apartinand vreunui grup anume. Urmarind relatarea biblica, ne-am putea intreba daca nu cumva Isus a exagerat in asteptarile Sale. Omul nu a cerut altceva decat sa stea sa-si ingroape tatal, iar in credinta iudaica era o datorie sacra sa le asiguri parintilor o inmormantare decenta. Despre ce este vorba aici? Contrar credintei populare, tatal tanarului nu era mort si nici macar pe punctul de a muri. Probabil ca acesta chiar „se bucura pe moment de o sanatate buna, iar timpul mortii sale nu era cunoscut”. – Comentariul Biblic AZS, vol. 5, pag. 366. Daca asa stateau lucrurile, de ce a raspuns omul in felul acesta? Era doar o scuza, iar Isus i-a cunoscut intentiile? Pentru ca, de obicei, mortii erau inmormantati chiar in ziua in care mureau. Daca tatal tanarului ar fi fost deja mort, nu ar fi fost nicio problema, pentru ca ar fi putut sa se ingrijeasca de ceremonial si apoi sa se intoarca sa-L urmeze pe Isus. Raspunsul acestui om i-a dat pe fata caracterul. In contrast cu decizia pripita si impulsiva a carturarului, el era lent, letargic, lipsit de zelul de a lucra, nehotarat si inclinat spre o continua amanare. De fapt, el isi amana ucenicia pana intr-un viitor nedefinit, pentru ca nu voia sa-si ia un angajament imediat. Si daca nu s-a angajat pentru lucrarea de ucenicie chiar atunci, probabil ca nu avea sa se angajeze niciodata. Cu alte cuvinte, acest om spunea ca ar putea sa se faca si el ucenic, dar intr-un moment mai convenabil pentru el. Mai mult decat atat, Isus a vrut ca lucrul acesta sa fie cunoscut si de ceilalti, pentru ca, avand in vedere timpul limitat pe care-l avea la dispozitie pentru a-Si implini lucrarea si pentru a-i instrui pe ucenici, ucenicia cerea o atentie neimpartita si o angajare totala.
Daca Domnul te cheama sa faci ceva (sa pui capat unei relatii, sa renunti la un obicei, sa fii credincios in zecime, sa dai marturie cuiva), ce intentionezi sa faci, dar nu acum? Ce pericole exista in amanare?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO