Avraam si Sara: credinţa pusă la încercare

Citeşte pentru studiul din această săptămână Gen. 12,2; 16,1-5; 22; Iacov 2,20-26.

Text de memorizat: „Prin credinţă şi Sara, cu toată vârsta ei trecută, a primit putere să zămislească, fiindcă a crezut în credincioşia Celui ce-i făgăduise.” (Evrei 11,11)

Gândul central: Deşi lăudaţi pentru credinţa lor, Avraam şi Sara au fost prezentaţi, în repetate rânduri, ca exemple de oameni cărora părea că le lipseşte credinţa în Dumnezeu.

Amânând împlinirea făgăduinţei referitoare la naşterea unui copil în familia lor, Dumnezeu a pus la încercare credinţa lui Avraam şi a Sarei. Mulţi dintre autorii Noului Testament fac referire la Avraam, ca oferind cel mai evident exemplu de credinţă (Romani 4 şi Evrei 11). Mai târziu, în Evrei 11, se vorbeşte în termeni elogioşi despre Avraam, pentru credinţa
de care a dat dovadă, aducându-l ca jertfă pe Isaac. Iar Iacov îl prezintă pe Avraam ca pe un exemplu care arată că, în realitate, credinţa şi faptele lucrează împreună (Iacov 2,23.24).

Geneza îl descrie pe Avraam ca pe un om temător de Dumnezeu, primitor de oaspeţi, generos cu rudele şi cu slujitorii şi respectuos faţă de regi şi faţă de alte popoare. Sara, însă, rămâne deocamdată în umbră. În episodul jertfirii lui Isaac, în care credinţa lui Avraam este pusă la probă, Sara nici măcar nu este menţionată. Singurele ocazii în care se pare că Sara ia iniţiativa sunt, mai întâi, atunci când i-o oferă pe Agar lui Avraam şi atunci când insistă ca roaba ei şi copilul acesteia să fie alungaţi.

Ce putem învăţa de la acest cuplu credincios, dar care face greşeli?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO