De aceea, dați‑vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința; cu cunoștința, înfrânarea.
2 Petru 1:5,6

Ascultă ediția audio aici.

  

Într-o lume în care comunicarea devine tot mai tehnologizată, scade proporțional timpul petrecut vorbind direct cu cineva. Conversația de calitate reprezintă un aspect important în crearea unei familii puternice și sănătoase. Părinții sensibili se concentrează pe crearea unei relații părinte-copil armonioase și pe crearea atașamentului între ei și copii. Acest lucru, la rândul său, încurajează cooperarea din partea copiilor și dorința de a asculta de părinți. Conversațiile autentice joacă un rol important în această combinație.

Copiii mici sunt mai dispuși să-și împărtășească experiențele. Ei nu se îngrijorează de critică sau de reacții negative la fel de mult ca adolescenții sau copiii mai mari, iar evenimente dintre cele mai banale reprezintă un teren bogat de conversație. Să povestești nu înseamnă doar să relatezi o întâmplare, ci să dezvolți o conversație interesantă din banalul întâmplărilor de zi cu zi.

Atunci când discuți despre reguli și despre principiile din spatele lor, copiii pot înțelege de ce sunt ele atât de importante. Purtarea discuțiilor atunci când emoțiile tuturor sunt liniștite crește probabilitatea ca cel mic sau mai mare să asculte ce spui. Chiar și un copil mic care nu înțelege toate cuvintele îți va prinde tonul vocii și va învăța că există o rutină de urmat.

Versetele biblice pot constitui puncte de plecare pentru o conversație minunată. Ia Apocalipsa 3:21, de exemplu. Întreabă: „Cum credeți că arată tronul lui Dumnezeu? Cum ar fi să stăm lângă Dumnezeu? Ce întrebări ați vrea să-I puneți lui Dumnezeu?”

Regulile unei conversații de calitate sunt ca toată lumea să asculte fără să întrerupă, fără să critice și fără să desconsidere răspunsurile altuia. Cu toate variantele de cadouri pe care le avem, ce-ar fi să le oferim copiilor noștri darul conversației? Este un dar ce merită să tot fie dat!

Încetinește-mă, Doamne, astfel încât să le pot oferi cu adevărat copiilor mei darul dialogului!

autor: Susan Murray

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO