Dacă mă vei binecuvânta…
1 Cronici 4:10

Tu în ce circumstanțe te-ai născut? Noi nu putem controla cine sunt părinții noștri sau unde ne naștem. Uneori ne găsim în situații asupra cărora nu avem deloc control sau pe care nici măcar nu ni le-am dorit. Pur și simplu intervine viața. Ca logoped școlar am privilegiul unic de a revizui istoricul familial al elevilor cu care lucrez. Uneori a trebuit să închid dosarul din cauza lacrimilor care șiroiau pe obraz. Am simțit aceeași empatie profundă la o întâlnire a femeilor în care o doamnă mai în vârstă a împărtășit cu grupa ei trauma prin care a trecut, fiind violată de un membru al familiei la o vârstă fragedă. Experiența era încă proaspătă în mintea ei și rana profundă încă nu se vindecase. Povestea ei a stârnit lacrimile tuturor.

Este oare posibil să primești o binecuvântare din experiențe atât de triste? La această întrebare a răspuns un tânăr pe care cred că îl chema Iaebeț. Numele dat lui la naștere de către mama lui însemna „durere”. Ea afirmă că l-a născut „cu durere” (vezi 1 Cornici 4:9). Deși Iaebeț era mai „cu vază decât frații lui”, el era conștient de circumstanța (durerea) în care s-a născut. El știa semnificația numelui său (durere). Totuși, el mai știa despre un Dumnezeu care putea schimba situația. Povestea lui este relatată în doar două versete din Biblie. A fost spusă în ceea ce pare a fi o „pauză” din lunga genealogie. Iaebeț știa că pretutindeni în jur era rău. El a făcut ceea noi toți trebuie să facem: să apelăm la Cel care aude, vede, înțelege, eliberează și vindecă. Iaebeț s-a rugat. Această rugăciune a transmis speranță și încurajare de-a lungul timpului.

„Iaebeț a chemat pe Dumnezeul lui Israel și a zis: «Dacă mă vei binecuvânta și‑mi vei întinde hotarele, dacă mâna Ta va fi cu mine și dacă mă vei feri de nenorocire, așa încât să nu fiu în suferință!…» Și Dumnezeu i-a dat ce ceruse” (1 Cronici 4:10). Iaebeț s-a ridicat mai presus de începutul lui dureros. Dumnezeu a auzit și a răspuns rugăciunii lui sincere prin care cerea o binecuvântare. Dragă cititoare, la fel ca Ioebeț, și noi avem poate un început mai dureros sau o experiență tristă în această viață, dar, dacă putem cuprinde puterea lui Dumnezeu care „răsplătește pe cei ce-L caută” (Evrei 11:6), putem avea un nou început.

Sper să găsești credința de a știi că Dumnezeu îți poate schimba durerea în binecuvântare, întristarea în bucurie. La fel ca Iaebeț, și tu poți deveni un instrument al speranței și o încurajare pentru ceilalți.

Donna J. Norman

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO