Dragostea însoțită de cunoaștere
Ştim că Fiul lui Dumnezeu a venit şi ne-a dat pricepere să cunoaştem pe Cel ce este adevărat. Şi noi suntem în Cel ce este adevărat, adică în Isus Hristos, Fiul Lui.
(1 Ioan 5:20)
Una dintre marile bariere din calea experienţei creştine este mulţumirea cu o cunoaştere superficială a adevărului religios. Iar cei mai grav afectaţi sunt aceia care nu reuşesc să se desprindă niciodată de înţelepciunea omenească. Se poate întâmpla să avem multe cunoştinţe despre Dumnezeu, dar ele să nu ne influenţeze atitudinile fundamentale.
Apostolul Pavel vorbeşte despre îngâmfarea pe care o poate aduce pretenţia deţinerii unei minţi superioare sau a unor cunoştinţe superioare. Este adevărat că nu putem ignora realizările gândirii umane. Dumnezeu are nevoie de minţile cele mai ascuţite. Însă când Şi-a ales ucenicii, calitatea urmărită de Domnul Isus nu a fost isteţimea, ci dedicarea totală, ascultarea, răspunsul dragostei. Creştinismul este ceea ce suntem până în cea mai adâncă fibră a fiinţei noastre.
Pare mai uşor să acceptăm Biblia, dar fără a accepta şi puterea ei dătătoare de viaţă. Secretul este predarea totală a vieţii lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este produsul final al speculaţiilor noastre despre El. Noi nu Îl putem cunoaşte dacă Îl reducem la o idee. În momentul în care cunoaşterea religioasă devine un scop în sine, experienţa religioasă se transformă într-o preocupare intelectuală rigidă. Atunci ajungem să ne mândrim cu marea noastră perspicacitate. Acumulăm cunoştinţe despre Hristos şi despre religie, dar pierdem spiritul lui Hristos.
Pavel spunea: „Ştiu în cine am crezut.” El nu oferă doar informaţii, ci este dedicat total lui Hristos, L-a primit în sufletul său pe Hristos, s-a lăsat cucerit complet de Hristos.
Experienţa creştină trebuie clădită pe convingerea că sensul vieţii este dat de relaţia cu Dumnezeu, bazată pe raţiune şi pe dragoste. Dumnezeu ne transformă prin această relaţie. Când dăm mărturie înaintea oamenilor, intenţia noastră nu este doar să le oferim un set de doctrine precise. Pentru a fi mântuiţi, oamenii au nevoie de mai mult decât de nişte simple informaţii.
Noi trezim în inima lor dorinţa de a-şi face din cunoaşterea lui Dumnezeu un stil de viaţă. Creştinul este cel a cărui existenţă a fost profund marcată de mila, dragostea, adevărul şi bunătatea lui Dumnezeu.
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO