[sâmbătă, 16 aprilie] Potopul

 

 

Text de memorat: 

 

Matei 24:37

„Cum s-a întâmplat în zilele lui Noe, aidoma se va întâmpla şi la venirea Fiului omului”.

 

„Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ și că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău” (Geneza 6:5). Verbul „a văzut” îl duce pe cititor înapoi în timp la fiecare etapă din procesul creării lumii. Dar ceea ce Dumnezeu vede acum este ra′, „răutate”, în loc de tov, „bun”. Este ca și cum lui Dumnezeu Îi păruse rău că a creat lumea, acum că era plină de ra′, răutate (Geneza 6:5).

 

Totuși, regretul lui Dumnezeu conține și elemente de salvare. Termenul ebraic pentru expresia „i-a părut rău” (nakham) își găsește ecoul în numele lui Noe (Noakh), care înseamnă „mângâiere” (Geneza 5:29). Astfel, reacția lui Dumnezeu la nelegiuire are două fațete. Deși conține amenințarea cu dreptatea, ceea ce va însemna distrugerea unora, în același timp răspunsul Său promite mângâiere și îndurare, care are drept urmare salvarea altora.

 

Acest „dublu mesaj” a fost deja auzit în cazul lui Cain și al lui Abel/Set și a fost repetat prin contrastul dintre urmașii lui Set („fiii lui Dumnezeu”) și cei ai lui Cain („fetele oamenilor”). Acum îl auzim din nou, când Dumnezeu face deosebire între Noe și restul oamenilor.

 

Studiu la rând

 

Biblia: Exodul 37 – Leviticul 3

1. În ce direcție erau îndreptate aripile și fața heruvimilor de pe capacul ispășirii?
2. Ce scria pe placa de aur legată de mitră cu sfoară albastră?
3. Cine a pus mărturia în chivot?
4. Ce simbolizează sarea, nelipsită de pe darurile de mâncare?

 

Ellen G. White: „Evanghelizare”, subcapitolul „Combaterea învățăturilor greșite”
5. De ce este mai bine să nu intrăm în controverse despre teoriile spiritiste?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO