[sâmbătă, 25 aprilie] Sola Scriptura
Text de memorat:
Evrei 4:12
”Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.”
Prin deviza Sola Scriptura, protestanții au înălțat Biblia ca singur standard și unică sursă hotărâtoare pentru teologia lor. În contrast cu teologia romano-catolică, în care sunt evidențiate Scriptura și tradiția, credința protestantă a pus accentul pe cuvântul-cheie doar, adică doar Scriptura este autoritatea finală în chestiuni de credință și doctrină.
Biblia a fost cea care a adus forță și autoritate Reformei protestante, revoltei împotriva Romei și a erorilor pe care aceasta le promovase secole la rând. În locul interpretării alegorice a Scripturii, prin care textului biblic îi erau atribuite multe semnificații diverse, reformatorii protestanți au accentuat importanța unei interpretări gramatical-istorice a Bibliei, în care erau luate în considerare gramatica și semnificația literală a textului biblic.
În această săptămână vom analiza principiul Sola Scriptura mai în detaliu. Vom descoperi că Sola Scriptura implică unele principii fundamentale de interpretare biblică indispensabile pentru o înțelegere corectă a Cuvântului lui Dumnezeu. Ca protestanți, noi trebuie să susținem Biblia ca autoritate doctrinară supremă.
Studiu la rând
Biblia, Psalmii 76–82
1. Din ce cauză spunea psalmistul că nu mai putea vorbi?
2. Ce anume auzise psalmistul și nu dorea să ascundă de următoarele generații?
3. Cât de repede i-ar înfrunta Domnul pe vrăjmașii lui Israel dacă acesta L-ar asculta?
4. Din ce cauză credea psalmistul că „se clatină toate temeliile pământului”?
Ellen G. White, ”Evanghelizare”, subcapitolul „Predicile de evanghelizare”
5. Care este subiectul care ar trebui să absoarbă tot interesul?