Gândurile ca sursă de nefericire

Studiul 6

Luni , 31 ianuarie 2011

Ce gânduri te sperie cu adevărat? Cum poţi să înveţi să ai încredere în Domnul, în pofida acestei frici? În definitiv, nu este puterea Domnului mai mare decât toate lucrurile care te ameninţă?

Gândurile ne pot aduce multă suferinţă. Psihologul Philip Zimbardo, în cartea Psychology and Life, povesteşte despre cazul unei tinere care a fost adusă la spital pentru că era îngrozită de gândul morţii. După primele consultaţii, s-a constatat că femeia nu suferea de vreo boală, însă a fost internată, ca să fie ţinută sub observaţie. După câteva ore a murit. Cercetările ulterioare au descoperit că, în urmă cu mai mulţi ani, un vrăjitor îi prezisese că va muri la douăzeci şi trei de ani. Femeia a murit cu o zi înainte de a împlini această vârstă, din cauză că a intrat în panică. Nu există nicio îndoială că oamenii au mult de suferit din cauza gândurilor lor negative; de aici înţelegem cât de important este să avem o gândire sănătoasă (vezi secţiunea de mâine).

De asemenea, nu trebuie să uităm un lucru: noi putem să influenţăm negativ gândurile altora prin exprimarea gândurilor noastre negative. Cuvintele au o mare putere atât spre bine, cât şi spre rău. Cuvintele fie înalţă, fie coboară. Ele răspândesc în jur viaţă sau moarte. Cât de atenţi trebuie să fim cu gândurile şi cu sentimentele pe care le exprimăm!

3. Ce ne spune Scriptura despre puterea de a-i influenţa negativ pe oameni? Fapte 14,2; 15,24; Galateni 3,1.

Fapte 14

2. Dar iudeii care n-au crezut au întărâtat şi au răzvrătit sufletele Neamurilor împotriva fraţilor.

Fapte 15

24. Fiindcă am auzit că unii, plecaţi dintre noi fără vreo însărcinare din partea noastră, v-au tulburat prin vorbirile lor şi v-au zdruncinat sufletele, zicând să vă tăiaţi împrejur şi să păziţi Legea;

Galateni 3

1. O, galateni nechibzuiţi! Cine v-a fermecat pe voi, înaintea ochilor cărora a fost zugrăvit Isus Hristos ca răstignit?

Dacă nu-ţi simţi inima uşoară şi voioasă, nu vorbi despre simţămintele tale. Nu arunca nicio umbră asupra vieţilor altora. O religie rece, fără soare, nu atrage niciodată suflete la Hristos. Le îndepărtează de El în plasele pe care Satana le-a întins pentru picioarele celor rătăcitori.” – Ellen G. White, Divina vindecare, pag. 488

Adu-ţi aminte de situaţiile în care nişte simple „cuvinte” te-au făcut să te simţi foarte rău. Cum poţi evita să rosteşti cuvinte care pot avea un astfel de efect asupra altcuiva?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO