Ioab: un general puternic, dar un om slab

Pentru studiul din această săptămână, citeşte: 2 Samuel 2,17-23; 3,23-27; 11,15-25; 20,7-11; 1 Regi 1.

Sabat după-amiază

Text de memorizat: „Omul socoteşte că toate căile lui sunt fără prihană, dar Cel ce cercetează inimile este Domnul.” (Proverbe 21,2)

Istoria lui Ioab este o istorie a puterii politice, a intrigii, a loialităţii greşit orientate, a invidiei şi a încăpăţânării. Timpul lui Ioab este un timp în care supravieţuirea nu era garantată de o administraţie centrală puternică şi de un plan de pensionare cuprinzător. Cei puternici supravieţuiesc, cei slabi par să dispară repede. În timpul conducerii lui Ioab, în calitate de general al lui David, Israel ajunge cu adevărat o naţiune. După rivalitatea dintre seminţii şi certurile dintre clanuri, care au caracterizat perioada judecătorilor, împăratul (începând cu Saul şi continuând, într-o măsură mai mare, cu David şi Solomon) uneşte naţiunea, chiar dacă Biblia arată cu claritate că secolele de gândire tribală nu vor fi şterse în treizeci sau patruzeci de ani. Viaţa lui Ioab, aşa cum este descrisă în Biblie, este plină de războaie, certuri între clanuri şi chiar genocid.

Deşi s-ar putea să nu fim implicaţi în lucruri de felul acelora în care a fost implicat Ioab, şi noi putem să descoperim unele aspecte mai urâte ale caracterului nostru, atunci când studiem istoria aceasta. Ea se află în Biblie pentru ca, prin exemplul negativ al lui Ioab, care a fost un general puternic, dar un om slab, să putem fi în stare să identificăm unele dintre defectele noastre de caracter şi să căutăm singurul răspuns la ele: Domnul Isus Hristos.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO