Chiar dacă Ioab, aflat în legătură cu familia lui David (vezi 1 Cronici 2,13-17), a avut responsabilitatea de a conduce armatele lui David, avem o imagine cu privire la adevăratul lui caracter, pentru prima dată în 2 Samuel 2. Saul şi Ionatan fuseseră ucişi în luptă. Iuda l-a numit imediat pe David împărat. Corespondentul lui Ioab în armata împăratului Saul a fost Abner, care a supravieţuit în lupta în care căzuseră Saul şi fiii lui.

1 Cronici 2

13. Isai a nascut pe Eliab, intaiul lui nascut; pe Abinadab, al doilea; pe Simea, al treilea;
14. pe Netaneel, al patrulea; pe Radai, al cincilea;
15. pe Otem, al saselea; pe David, al saptelea.
16. Surorile lor erau: Teruia si Abigail. Fiii Teruiei au fost: Abisai, Ioab si Asael, trei.
17. Abigail a nascut pe Amasa; tatal lui Amasa a fost Ieter, ismaelitul.

2 Samuel 2

1. Dupa aceea, David a intrebat pe Domnul: „Sa ma sui in vreuna din cetatile lui Iuda?” Domnul i-a raspuns: „Suie-te.” David a zis: „Unde sa ma sui?” Si Domnul a raspuns: „La Hebron.”
2. David s-a suit acolo, cu cele doua neveste ale sale: Ahinoam din Izreel si Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal.
3. David a luat cu el si pe oamenii care erau la el, pe fiecare cu casa lui; si au locuit in cetatile Hebronului.
4. Barbatii lui Iuda au venit si au uns acolo pe David ca imparat peste casa lui Iuda. Au dat de stire lui David ca oamenii din Iabesul Galaadului au ingropat pe Saul.
5. David a trimis niste soli oamenilor din Iabesul Galaadului sa le spuna: „Binecuvantati sa fiti de Domnul, fiindca ati aratat astfel bunavointa fata de Saul, stapanul vostru, si l-ati ingropat!
6. Si acum, Domnul sa va arate bunatate si credinciosie! Va voi face si eu bine, pentru ca v-ati purtat astfel.
7. Sa vi se intareasca mainile si fiti viteji; caci stapanul vostru Saul a murit, si pe mine m-a uns casa lui Iuda imparat peste ea.”
8. Insa Abner, fiul lui Ner, capetenia ostirii lui Saul, a luat pe Is-Boset, fiul lui Saul, si l-a trecut la Mahanaim.
9. L-a pus imparat peste Galaad, peste fhesuriti, peste Izreel, peste Efraim, peste Beniamin, peste tot Israelul.
10. Is-Boset, fiul lui Saul, era in varsta de patruzeci de ani, cand s-a facut imparat al lui Israel, si a domnit doi ani. Numai casa lui Iuda a ramas lipita de David.
11. Timpul cat a domnit David la Hebron peste casa lui Iuda a fost de sapte ani si sase luni.
12. Abner, fiul lui Ner, si oamenii lui Is-Boset, fiul lui Saul, au iesit din Mahanaim ca sa mearga asupra Gabaonului.
13. Ioab, fiul Teruiei, si oamenii lui David, au pornit si ei. S-au intalnit la iazul din Gabaon si s-au oprit unii dincoace de iaz, si ceilalti dincolo.
14. Abner a zis lui Ioab: „Sa se scoale tinerii acestia si sa se bata inaintea noastra!” Ioab a raspuns: „Sa se scoale!”
15. S-au sculat si au inaintat in acelasi numar, doisprezece din Beniamin, pentru Is-Boset, fiul lui Saul; si doisprezece insi ai lui David.
16. Fiecare, apucand pe potrivnicul lui de cap, i-a implantat sabia in coasta, si au cazut toti deodata. Si locul acela de langa Gabaon s-a numit Helcat-Haturim.
17. In ziua aceea a fost o lupta foarte apriga, in care Abner si barbatii lui Israel au fost batuti de oamenii lui David.
18. Acolo se aflau cei trei fii ai Teruiei: Ioab, Abisai si Asael. Asael era iute de picioare, ca o caprioara de camp:
19. el a urmarit pe Abner, fara sa se abata la dreapta sau la stanga.
20. Abner s-a uitat inapoi si a zis: „Tu esti Asael?” Si el a raspuns: „Eu.”
21. Abner i-a zis: „Abate-te la dreapta sau la stanga, pune mana pe unul din tinerii acestia si ia-i armele.” Dar Asael n-a vrut sa se abata dinapoia lui.
22. Abner a zis iarasi lui Asael: „Abate-te dinapoia mea; pentru ce sa te lovesc si sa te trantesc la pamant? Cum voi ridica apoi fata inaintea fratelui tau Ioab?”
23. Si Asael n-a vrut sa se abata. Atunci Abner l-a lovit in pantece cu capatul de jos al sulitei, si sulita a iesit pe dinapoi. A cazut si a murit pe loc. Toti cei ce ajungeau in locul unde cazuse Asael mort se opreau.
24. Ioab si Abisai au urmarit pe Abner. Si, la asfintitul soarelui, au ajuns la coasta Ama, care este in dreptul Ghiahului, pe drumul care duce in pustiul Gabaonului.
25. Fiii lui Beniamin s-au adunat in urma lui Abner, au facut o ceata si s-au oprit pe varful unui deal.
26. Abner a chemat pe Ioab si a zis: „Oare mereu are sa sfasie sabia? Nu stii ca la sfarsit va fi amar? Pana cand vei pregeta sa spui poporului sa nu mai urmareasca pe fratii lui?”
27. Ioab a raspuns: „Viu este Dumnezeu, ca, daca n-ai fi vorbit, poporul n-ar fi incetat pana maine dimineata sa urmareasca pe fratii lui.”
28. Si Ioab a sunat din trambita, si tot poporul s-a oprit; n-au mai urmarit pe Israel si nici nu s-au mai batut.
29. Abner si oamenii lui au mers toata noaptea in campie; au trecut Iordanul, au strabatut in intregime Bitronul si au ajuns la Mahanaim.
30. Ioab s-a intors de la urmarirea lui Abner si a adunat tot poporul: lipseau nouasprezece insi din oamenii lui David si Asael.
31. Dar oamenii lui David omorasera trei sute saizeci de insi din barbatii lui Beniamin si ai lui Abner.
32. Au luat pe Asael si l-au ingropat in mormantul tatalui sau, la Betleem. Ioab si oamenii lui au mers toata noaptea si li s-au revarsat zorile in Hebron.

Abner şi David se cunoşteau de o viaţă. Abner condusese armatele lui Saul în nenumăratele campanii de prindere a lui David. El nu putea să-l accepte ca împărat tocmai pe omul pe care îl vânase. Ca urmare, Abner îl pune pe tronul lui Israel pe Işboşet (vers. 8.9) – cel de-al patrulea fiu al lui Saul, care nu fusese la război – şi începe un război cu Iuda şi David. Deşi Israel era mai puternic din punct de vedere numeric, împărăţia lui David s-a întărit tot mai mult.

1. Citeşte 2 Samuel 2,17-23 şi rezumă cele întâmplate.

În timpul ambuscadei, fratele mai tânăr al lui Ioab îl urmăreşte pe Abner, dovedind lipsă de înţelepciune. Abner îl avertizează de repetate ori, dar tânărul pripit nu vrea să audă, iar Abner îl ucide, apărându-se. Ioab nu uită.

După un timp, Abner îşi dă seama că lucrurile nu ajung nicăieri sub conducerea lui Işboşet, care este un împărat foarte slab. Ca urmare, el dezertează, vine la David şi se oferă să aducă împreună cu el celelalte seminţii (2 Samuel 3,1-22). În acest timp, Ioab este plecat. La întoarcere, află despre schimbarea de situaţie, fapt care îl tulbură mult.

2 Samuel 3

1. Războiul a ţinut mult între casa lui Saul şi casa lui David. David era tot mai tare, şi casa lui Saul mergea slăbind.
2. Lui David i s-au născut fii la Hebron. Întâiul lui născut a fost Amnon, din Ahinoam din Izreel;
3. al doilea, Chileab, din Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal; al treilea, Absalom, fiul Maachei, fata lui Talmai, împăratul Gheşurului;
4. al patrulea, Adonia, fiul Hagitei; al cincilea, Şefatia, fiul Abitalei;
5. şi al şaselea, Itream, din Egla, nevasta lui David. Aceştia i s-au născut lui David la Hebron.
6. În timpul războiului dintre casa lui Saul şi casa lui David, Abner a ţinut cu tărie la casa lui Saul.
7. Dar Saul avusese o ţiitoare, numită Riţpa, fata lui Aiia. Şi Iş-Boşet a zis lui Abner: „Pentru ce ai intrat la ţiitoarea tatălui meu?”
8. Abner s-a mâniat foarte rău de cuvintele lui Iş-Boşet şi a răspuns: „Oare cap de câine sunt eu şi ţin cu Iuda? Eu dau astăzi dovadă de bunăvoinţă faţă de casa tatălui tău, Saul, faţă de fraţii şi prietenii lui, nu te-am dat în mâinile lui David, şi astăzi îmi bagi vină pentru un păcat făcut cu femeia aceasta?
9. Dumnezeu să pedepsească cu toată asprimea pe Abner, dacă nu voi face cum a jurat Domnul lui David,
10. când i-a spus că împărăţia va fi luată de la casa lui Saul şi că scaunul de domnie al lui David va fi ridicat peste Israel şi peste Iuda, de la Dan până la Beer-Şeba.”
11. Iş-Boşet n-a îndrăznit să mai răspundă o vorbă lui Abner, pentru că se temea de el.
12. Abner a trimis soli la David, să-i spună din partea lui: „A cui este ţara? Fă legământ cu mine, şi mâna mea te va ajuta să întorci la tine pe tot Israelul.”
13. El a răspuns: „Bine! voi face legământ cu tine, dar îţi cer un lucru: să nu-mi vezi faţa decât dacă-mi vei aduce mai întâi pe Mical, fata lui Saul, când vei veni la mine.”
14. Şi David a trimis soli lui Iş-Boşet, fiul lui Saul, să-i spună: „Dă-mi pe nevasta mea Mical, cu care m-am logodit pentru o sută de prepuţuri de la filisteni.”
15. Iş-Boşet a trimis s-o ia de la bărbatul ei, Paltiel, fiul lui Laiş.
16. Şi bărbatul ei a mers după ea plângând până la Bahurim. Atunci Abner i-a zis: „Pleacă şi întoarce-te!” Şi el s-a întors.
17. Abner a stat de vorbă cu bătrânii lui Israel şi le-a zis: „Odinioară voi doreaţi să aveţi împărat pe David;
18. puneţi-l acum, căci Domnul a zis despre el: „Prin robul Meu David voi izbăvi pe poporul Meu, Israel, din mâna filistenilor şi din mâna tuturor vrăjmaşilor lui.”
19. Abner a vorbit şi lui Beniamin şi s-a dus să spună în auzul lui David la Hebron ce hotărâse Israel şi toată casa lui Beniamin.
20. A ajuns la David, în Hebron, însoţit de douăzeci de oameni; şi David a dat un ospăţ în cinstea lui Abner şi a celor care erau cu el.
21. Abner a zis lui David: „Mă voi scula şi voi pleca să strâng tot Israelul la domnul meu, împăratul, ca să facă legământ cu tine şi să domneşti în totul după dorinţa ta.” David a dat drumul lui Abner, care a plecat în pace.
22. Ioab şi oamenii lui David s-au întors de la urmărirea unei cete şi au adus cu ei o mare pradă. Abner nu mai era la David, în Hebron, căci David îi dăduse drumul şi plecase în pace.

2. Cum reacţionează Ioab la schimbarea aceasta pe care nu a iniţiat-o el? 2 Samuel 3,23-27. Fă deosebire între ce îi spune Ioab lui David şi motivul pentru care Ioab îl ucide în cele din urmă pe Abner. (Vezi, de asemenea, 2 Samuel 3,30.) Cum încearcă Ioab să prezinte motivele lui Abner? Ce ne descoperă acest fapt despre el?

2 Samuel 3

23. Când a venit Ioab cu toată ceata lui i s-a spus: „Abner, fiul lui Ner, a venit la împărat, care i-a dat drumul şi s-a dus în pace.”
24. Ioab s-a dus la împărat şi a zis: „Ce ai făcut? Abner a venit la tine; pentru ce i-ai dat drumul şi l-ai lăsat să plece?
25. Tu cunoşti pe Abner, fiul lui Ner! A venit să te înşele, ca să-ţi pândească paşii şi să ştie tot ce faci.”
26. Şi Ioab, după ce a plecat de la David, a trimis pe urmele lui Abner nişte soli care l-au adus înapoi de la fântâna fără apă, Sira: David nu ştia nimic.
27. Când s-a întors Abner la Hebron, Ioab l-a tras deoparte în mijlocul porţii, ca să-i vorbească în taină, şi l-a lovit acolo în pântece şi l-a omorât, ca să răzbune moartea fratelui său Asael.
30. Astfel Ioab şi fratele său Abişai au omorât pe Abner, pentru că omorâse pe fratele lor Asael în lupta de la Gabaon.

Probabil că, atunci când l-a ucis pe Abner, Ioab a fost convins că lucra în interesul lui David. Acest fapt scoate în evidenţă un aspect important: gândeşte-te la faptele tale. Care sunt motivele adevărate ale unora dintre faptele tale şi care sunt motivele pe care le foloseşti pentru a te justifica în mintea ta? Cum poţi învăţa să vezi deosebirea?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO