Factorul frică
Telespectatorii americani au putut urmări, mai multe sezoane la rând, un spectacol cu titlul „Factorul frică”, în care concurenţii trebuiau să reziste cât mai mult în diferite situaţii înfricoşătoare. De exemplu, li se cerea să stea într-o groapă plină cu scorpioni sau şobolani ori să traverseze o clădire în flăcări, cu scopul de a vedea dacă reuşesc să-şi învingă frica.
Bineînţeles că nu avem nevoie de astfel de situaţii înfricoşătoare artificiale. Viaţa în sine, în lumea aceasta decăzută, este plină de lucruri care ne produc frică. Un filozof şi politician britanic din secolul al XVIIlea, Thomas Hobbes, scria că frica este primul factor motivator al întregii existenţe umane şi că oamenii au adus la existenţă guvernele cu scopul principal de a ne proteja de cei care ar putea să ne facă rău.
Indiferent cine suntem şi unde locuim, indiferent cât de bine şi de în siguranţă ne simţim, tuturor ne este frică de anumite lucruri. Totuşi, în sine, frica nu este rea în toate situaţiile.
1. Cum ne ajută frica să ne protejăm? Care sunt lucrurile de care ar trebui, pe bună dreptate, să ne temem?
Frica este un sentiment normal şi necesar, care îi ajută pe oameni să înfrunte pericolul şi să supravieţuiască. Sentimentul de frică şi instinctul de apărare sunt necesare într-o lume în care există accidente, crime, boli, terorism şi războaie.
2. Ce putem învăţa despre frică din pasajele biblice în care se vorbeşte prima dată despre ea? Gen. 3,8-10
Geneza 3
8 Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu care umbla prin grădină în răcoarea zilei: şi omul şi nevasta lui s-au ascuns de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină.
9 Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om şi i-a zis: „Unde eşti?”
10 El a răspuns: „Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi-a fost frică, pentru că eram gol, şi m-am ascuns.”
Fără îndoială că în lumea aceasta sunt multe lucruri care ne înfricoşează. Totuşi prea adesea ne temem de nişte lucruri care nu ni se vor întâmpla niciodată. Frica este un sentiment care produce foarte mult stres şi care poate lăsa urme adânci asupra corpului nostru. Cu alte cuvinte, frica nu ne afectează numai mintea, ci poate avea un efect foarte dăunător şi asupra sănătăţii fizice. Indiferent cine suntem şi unde locuim, indiferent de provocările pe care le întâmpinăm, frica este o parte a existenţei noastre.Întrebarea este atunci: Ce să facem cu ea?
Care sunt temerile tale? Cum ţi-au afectat ele viaţa? Cum te pot ajuta făgăduinţele lui Dumnezeu să înfrunţi lucrurile de care îţi este frică?
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO