Credincioşia în viaţa de zi cu zi
6. „Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios şi în cele mari şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept şi în cele mari.” (Luca 16,10) Cum ai văzut acest principiu manifestat în viaţa ta? În definitiv, dacă nu suntem credincioşi în lucrurile mici, de ce credem că am putea fi în cele mari?
„Nevoia cea mai mare pe care o are lumea este aceea de bărbaţi – bărbaţi care să nu se lase cumpăraţi sau vânduţi, bărbaţi care să fie cinstiţi şi credincioşi în adâncul sufletului lor, bărbaţi care să nu se teamă să spună păcatului pe nume, bărbaţi a căror conştiinţă este la fel de bine orientată către datorie, precum este acul busolei către pol, bărbaţi care vor lua poziţie neclintită pentru adevăr chiar dacă s-ar prăbuşi cerurile.” – Ellen G. White, Educaţie, pag. 57.
Următoarele calităţi exprimă componente ale credincioşiei:
A fi demn de încredere – A fi demn de încredere înseamnă că oamenii se pot baza pe tine. Când a fost ultima dată când cineva te-a dezamăgit? Îţi aminteşti cum te-ai simţit? Ce spune faptul că nu eşti demn de încredere despre caracterul tău?
Onestitate – Onestitatea este sinceritate, corectitudine. Înseamnă că nu minţi, nu înşeli şi nu furi. Onestitatea este o piatră esenţială în construirea unui caracter puternic şi trebuie să fie manifestată în viaţa noastră în fiecare zi.
Integritate – Integritatea este asemenea unui cod al onoarei. Dacă te caracterizează integritatea, atunci ai anumite valori şi convingeri pe baza cărora trăieşti. Înseamnă, de asemenea, că respecţi valorile şi convingerile altora. Şi integritatea este o piatră importantă în construirea caracterului.
Loialitatea – Loialitatea este supunere fără rezerve, ataşament neclintit. Ea înseamnă să rămâi lângă cineva chiar şi în timpuri de încercare, în împrejurări grele. Loialitatea este o condiţie importantă a unei prietenii adevărate. Dar oare include loialitatea şi obligaţia de a face ceva rău de dragul unui prieten? Are loialitatea limite? Cum ar fi posibil ca cineva să ducă un lucru bun, cum este loialitatea, prea departe?
Analizează mai atent aceste elemente. Cât de bine stai la aceste categorii? Unde ai putea face îmbunătăţiri? Ce schimbări ar trebui să faci ca să fii mai credincios faţă de ceea ce ştii că este corect? Cum poţi face aceste schimbări?
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO