Este nevoie de răbdare (Efes. 4,1.2)
3. Citeşte Efeseni 4,1.2. Urmăreşte elementele pe care le menţionează Pavel în dreptul acelora care trebuie să se poarte „într-un chip vrednic” de Domnul. Printre ele este şi răbdarea. Ce legătură există între răbdare şi celelalte atribute prezentate? Cum se potrivesc unele cu altele?
Efeseni 4
1 Vă sfătuiesc, dar, eu, cel întemniţat pentru Domnul, să vă purtaţi într-un chip vrednic de chemarea pe care aţi primit-o,
2 cu toată smerenia şi blândeţea, cu îndelungă răbdare; îngăduiţi-vă unii pe alţii în dragoste
Biserica este un amestec de oameni provenind din medii şi culturi diferite. În acelaşi timp, ea include persoane aflate pe trepte diferite ale maturizării. Răbdarea este necesară tocmai pentru a reuşi să trăim în armonie într-o comunitate în care există atât de multe deosebiri. Este o ispită pentru cei maturi să nu aibă răbdare cu cei care sunt mai puţin maturi decât ei. În ciuda faptului că ei înşişi au avut nevoie de mulţi ani ca să ajungă la nivelul de cunoştinţe actual, de cele mai multe ori cei maturi nu sunt dispuşi să le acorde celor imaturi acelaşi timp şi aceleaşi posibilităţi de studiu, ca să ajungă şi aceştia la nivelul lor de cunoştinţe şi de înţelegere.
4. Care este sfatul lui Pavel în ceea ce priveşte modul în care ar trebui să ne purtăm cu cei care sunt slabi în credinţă? Romani 14,1; 15,1.
Romani 14
1 Primiţi bine pe cel slab în credinţă şi nu vă apucaţi la vorbă asupra părerilor îndoielnice.
Romani 15
1 Noi, care suntem tari, suntem datori să răbdăm slăbiciunile celor slabi şi să nu ne plăcem nouă înşine.
Răbdarea în biserică este un aspect. Dar ce putem spune despre răbdarea pe care trebuie să o manifestăm acasă? Care sunt câteva dintre lucrurile care ne fac să nu avem răbdare cu ceilalţi membri ai familiei noastre? Cât de mult ar trebui să ne rugăm pentru membrii familiei noastre care nu sunt în credinţă? Ai cunoscut vreodată pe cineva care a trebuit să se roage timp de mulţi ani pentru o persoană apropiată, înainte ca aceasta să-şi predea inima Domnului? Care sunt cele câteva căi practice prin care putem învăţa să ne cultivăm răbdarea faţă de membrii familiei noastre? De ce moartea faţă de noi înşine este atât de importantă şi în acest caz?
În acelaşi timp, dacă putem să fim răbdători cu cei din cămin, pe care îi avem întotdeauna în faţa noastră, atunci probabil că vom fi răbdători şi cu alţii.
Gândeşte-te cât de răbdător a fost Domnul cu tine. Cum te ajută conştienţa permanentă a acestei realităţi să înveţi cum să manifeşti şi tu răbdare în relaţiile cu ceilalţi? Dacă Domnul te-ar trata aşa cum îi tratezi tu pe alţii, care crezi că ţi-ar fi soarta?
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO