Mesia, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 17,3)
Cine a fost Isus nu este doar o afirmatie teologica pe care putem sa o aprobam sau sa o dezaprobam. Aici este vorba despre credinta a numerosi oameni, de-a lungul secolelor. Daca Isus nu a fost ceea ce au crezut ei ca a fost, atunci toti si-au agatat credinta si speranţa de nascociri si de minciuni si toti sunt pierduti. Daca Isus a fost doar un om care a trait acum două mii de ani in Palestina, atunci Biserica Crestina a fost implicata in cea mai condamnabila farsa din istoria lumii.
8. In ce fel arata urmatoarele texte esenta a ceea ce este, de fapt, in joc?
Mat. 1,22.23: ____________________________________________________
Mat. 11,2-6: ____________________________________________________
Mat. 22,41-45: __________________________________________________
Marcu 14,61-64: ________________________________________________
Ioan 20,26-28: __________________________________________________
Reactia ucenicilor, atunci cand au fost martori la minunea linistirii furtunii (Mat. 8,23-27), ar trebui sa fie si reacţia noastra: „Ce fel de om este Acesta, de-L asculta pana si vanturile si marea?” (vers. 27). In noaptea cand Isus a fost prins, marele preot I-a pus o intrebare directa, provocandu-L sa raspunda sub juramant: „’Te jur, pe Dumnezeul cel viu, sa ne spui daca esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu’. ‚Da’, i-a răspuns Isus, ’sunt’!” (Mat. 26,63.64). Iar in sala de judecata a lui Pilat, guvernatorul I-a pus o intrebare la fel de directa: „’Esti Tu Imparatul iudeilor?’ ’Da’, i-a răspuns Isus, ’sunt’.” (Mat. 27,11).
Din orice perspectiva le-am privi, au fost doua raspunsuri extraordinare. Daca El, fiul unui umil tamplar din Nazaret (asa cum era considerat), a avut curajul de a raspunde afirmativ la întrebarea lui Pilat, cu privire la regalitatea Sa, este evident ca Isus S-a gandit la realitati care transcend aceasta lume. Si aceeasi afirmatie o descoperim si in raspunsul dat in palatul marelui preot: „Va spun ca, de acum incolo, veti vedea pe Fiul omului sezand la dreapta puterii lui Dumnezeu si venind pe norii cerului” (Mat. 26,64).
Astfel, Evangheliile (si restul Noului Testament) arata clar: In Isus Il avem, in trup omenesc, pe Fiul viului Dumnezeu, Singurul indreptatit sa adreseze exceptionala invitatie: „Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna” (Mat. 11,28).