Studiu Suplimentar
Citeşte Comentariul Biblic AZS, vol. 5, pag. 208-211, 465, 466, 524-529, 595-597, 635, 636, 775, 776, 962, 963, 2020, 2021; Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii, cap. 39, 40, 48, 60, 62, 85; Faptele apostolilor, cap. 53. „Iubirea de bani din inima lui Iuda a crescut pe masura ce el si-a folosit mereu viclenia. Iscusinta lui practica in ceea ce priveste finantele, daca ar fi fost folosita, luminata si modelată prin Duhul Sfant, ar fi fost de mare ajutor pentru tanara biserică si, prin sfintirea duhului sau, el ar fi avut o viziune clara, un discernamant corect pentru a aprecia lucrurile ceresti. Dar planurile si metodele lumesti erau in mod constant nutrite de Iuda. El nu a savarsit un pacat vizibil, dar planurile lui exacte, bine gandite, si spiritul egoist de zgarcenie care a pus stapanire pe el l-au condus, in cele din urmă, sa-L vanda pe Domnul pentru o mica suma de bani.” – Ellen G.
White, Comentariul Biblic AZŞ, vol. 5, pag. 1101
„Iuda a fost cu Domnul Hristos in tot timpul lucrarii Sale publice. El a beneficiat de tot ce putea Hristos sa ofere… Daca ar fi cautat sa fie o binecuvantare, in loc de a fi un om egoist, care ridica tot timpul intrebari si critica, Domnul l-ar fi folosit pentru inaintarea Imparatiei Sale. Dar Iuda era un speculant. El a crezut ca poate sa administreze finantele bisericii si, prin iscusinta lui in afaceri, sa obtina castig. In inima lui, era impartit. Ii facea plăcere lauda lumii. El a refuzat sa renunte la lume pentru Hristos. Niciodata nu si-a incredintat interesele vesnice in mana Domnului Hristos.
Avea o religie superficiala si, de aceea, a speculat pe seama Invatatorului sau si L-a tradat în mainile preotilor, fiind pe deplin convins ca Domnul Hristos nu va ingadui sa Se lase prins. Iuda era el insusi o inselaciune, o frauda religioasa.” – Ellen G. White, Comentariul Biblic AZŞ, vol. 5, pag. 1101, 1102
Intrebari pentru discutie
1. Dacă ucenici sunt cei care il urmează pe un invatator, cei care isi urmeaza propriile idei şi planuri mai sunt ucenici?
2. Ce alte modele sau cazuri de ucenicie pusă la incercare iti vin in minte si ce lectii putem invata din ele?
3. Desi Petru se arunca prea grabit inainte, doar ca sa se impiedice si sa cada, ce pericole exista si in a fi prea precaut? Este biserica ta pregatita sa se arunce inainte pentru Domnul sau are tendinta de a fi prea timida ca sa-I urmeze calauzirea? Ce puteti face, ca grupa, pentru a ajuta biserica
sa ajunga la echilibrul potrivit?