Studiu suplimentar
Citeste Comentariul Biblic AZS, vol. 5, pag. 322-326; 746-750; Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii, cap. 31 ultimele 11 paragrafe; cap. 37; Educatie, cap. „Invatatorul trimis de la Dumnezeu”; Marcu 6,6-13.
„In acest verset scurt [Matei 5,1], exista trei elemente-cheie ale adevaratei semnificatii a Predicii de pe Munte.
(1) Isus a început sa invete dupa ce a sezut jos. Intotdeauna cand un rabin iudaic isi invata oficial discipolii, el se aseza, statea jos… Asadar, insasi mentiunea ca Isus S-a asezat ca sa-Si invete ucenicii este un indiciu ca aceasta invatare era esentiala si oficiala.
(2) Matei continua, spunand ca a inceput sa vorbeasca si sa-i invete… In limba greaca, expresia aceasta are o dubla semnificatie:
(a) este folosita pentru a transmite ideea unei cuvantari solemne, grave si pline de demnitate…
(b) Este folosita pentru a face referire la cuvantarea unei persoane care isi deschide tot sufletul si isi revarsa gandurile cele mai sincere. Este folosita in legatura cu un cadru de invatare foarte apropiat, fara bariere intre invatator si discipol…
(3) Trebuie sa subliniem ca, in limba greaca, in fraza aceasta pe care o studiem, verbul a invata nu este la forma de aorist (timp verbal care exprima o actiune trecuta nedeterminata – nt. trad), ci de imperfect, care descrie o actiune repetata, obisnuita, iar traducerea ar fi: ’Iata ce obisnuia sa-i invete’. In modul cel mai clar pe care i-l permite limba greaca, Matei spune ca Predica de pe Munte nu este una dintre predicile lui Isus, tinuta intr-o ocazie speciala si intr-un moment unic, special, ci este esenta intregii invataturi pe care le-o dadea Isus ucenicilor in mod obisnuit si continuu.” – William Barclay, The Gospel of Matthew, vol. 1, pag. 86, 87
Intrebari pentru discutie
1. Ce fel de program de ucenicie are comunitatea ta? Care sunt punctele lui tari? Dar cele slabe? Ce poate face biserica ta, in mod practic, pentru a deveni mai puternics in domeniul uceniciei?
2. Atunci cand se boteaza cineva in biserica ta, ce poţi face personal pentru a-l ajuta sa devina ucenic? De ce fel de daruri (talente) specifice ai avea nevoie pentru a fi de folos in aceasta privinta? Ce rol ar trebui si ar putea sa aiba grupa Scolii de Sabat in acest proces?
3. Pentru a face ucenici trebuie sa fii tu insuti ucenic – sa stii ce inseamna sa-L urmezi pe Isus, sa inveti de la El, sa-I urmezi exemplul. Ce ai invatat in aceasta saptamana din textele pe care le-am studiat – lectii care, aplicate la viata ta, te-ar putea ajuta sa fii mai eficient in a face ucenici din noii membri?