Isus S-a întors, a văzut-o și i-a zis: „Îndrăznește, fiică! Credința ta te-a tămăduit.” Și s-a tămăduit femeia chiar în ceasul acela.
Matei 9:22

Ascultă ediția audio aici.

Placebo (din latină, literalmente, „voi plăcea”, sau „voi face pe plac”) este un termen care desemnează un medicament, o substanță sau o intervenție care nu au niciun efect benefic demonstrat. În unele studii medicale, pacienții sunt împărțiți în două grupuri. Un grup primește tratamentul real, în timp ce, pentru a păstra aparențele, celălalt grup primește placebo – un tratament aparent identic, dar fără efect. Curios lucru însă, starea de sănătate se îmbunătățește semnificativ la 20%-40% dintre cei care primesc placebo. Acest fenomen a fost denumit efectul placebo și rămâne până în prezent un mister. În cultura populară, efectul placebo a fost asociat cu puterea autosugestiei sau cu puterea vindecătoare a creierului. Efectul placebo poate fi explicat simplist prin credința pe care pacientul o are că tratamentul primit este cel real.

În Evanghelia după Matei (capitolul 9), citim că femeia credea din toată inima că atingerea hainei lui Isus o va vindeca. Am putea presupune că, după ce Isus i-a spus femeii „Credința ta te-a tămăduit”, ar fi existat șanse bune ca femeia să se fi vindecat datorită unui efect placebo. În același capitol, Isus îi întreabă pe cei doi orbi „Credeți că pot face lucrul acesta?”, apoi le spune „Facă-vi-se după credința voastră!” Un cititor neatent sau rău intenționat ar putea specula că Isus a realizat miracolele bazându-se pe efectul placebo. Cei care cunosc Biblia știu însă că „tratamentele” Mântuitorului nu au dat greș niciodată, El biruind uneori chiar și dușmanul suprem – moartea. Deși puterea autosugestiei nu ar trebui neglijată, creștinii au un Dumnezeu mai puternic decât efectul placebo sau decât orice tratament real, un Dumnezeu care a promis că va avea grijă de copiii Săi până în cel mai mărunt detaliu. Datoria noastră este să avem credință în El, măcar cât un grăunte de muștar.

Astăzi, gândește-te ce binecuvântare este să te încrezi într-un Dumnezeu care nu se bazează pe efecte psihologice sau pe șanse, ci care are grijă de tine întotdeauna și cu 100% rată de succes.

 

autor: Bogdan Mănescu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO