Aruncă-ți pâinea pe ape, și după multă vreme o vei găsi iarăși!
Eclesiastul 11:1

Ascultă ediția audio aici.

După logica umană, pare că textul îndeamnă la cea mai proastă investiție. Însă această metaforă ne oferă o idee măreață: investește, seamănă, educă! Aceasta este o poruncă însoțită de o promisiune care trebuie să ne propulseze înainte fără a face prea multe calcule matematice. Ușor de zis, greu de împlinit! Uneori stăm cu ochii ațintiți spre „ape” pentru a identifica dacă se zărește ceva din pâinea aruncată. Cuvântul „găsi” poate însemna că am căutat sau că pur și simplu am găsit întâmplător, însă oricare ar fi calea de a găsi, rolul activ al risipitorului de pâine este doar la momentul în care o aruncă. Apoi, este limitat de așteptare. Câteodată observăm plutind firimituri, ca aici:

Era o zi plăcută de primăvară, atât de plăcută că ne-a scos afară din grădiniță, cu mic cu mare. Concentrată la jocul copiilor, care roiau ca niște albinuțe, am auzit că cineva insista strigându-mă de dincolo de gard. Era mama unui copil pe care îl îndrumasem cu dragoste patru ani, în grădinița noastră creștină. Voia să mă salute, însă Dumnezeu avea și o surpriză pregătită. În curtea noastră pluteau multe baloane primite de la librăria pe care o vizitaserăm cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Acesta a fost liantul care a determinat-o să-mi spună o întâmplare.

Învățătoarea fetiței ei le ceruse școlarilor să-și aducă fiecare la școală cartea preferată pentru a citi împreună câte puțin din fiecare. Fetița a dus „Biblia pentru copii”. Învățătoarea nu a dorit să citească nimic din cartea ei, oferindu-i explicații pe care copilul nici măcar nu le-a putut auzi din cauza tristeții. Ziua următoare a schimbat cartea, convinsă că „doamna” va citi și din cartea ei, dar… nu a citit nimic, motivând că este o povestire prea lungă. De data aceasta luase cartea Talita (redă învierea fiicei lui Iair). Trist, nu? Cu sentimentele acestea în suflet, nu am observat însă minunea din spatele întâmplării: pentru copilul acesta creștin ortodox, cărțile preferate erau legate de Cuvântul lui Dumnezeu. Acestea sunt firimiturile pe care le regăsim după un timp.

Susțineți instituțiile creștine! Credeți în ele, promovați-le, vizitați-le, rugați-vă pentru ele și pentru cei care vor să-L aibă ca model pe Dumnezeu!

autor: Valentina Ciurea

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO