Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. Filipeni 4:8

Îmi place în fiecare primăvară să mă ocup de grădină – să aleg garoafe pentru ghivecele de pe verandă, să curăţ hortensia şi să retez tufa de trandafiri. Dar recent, mi-am dezvoltat o nouă pasiune: plivitul. Totul a început de la gazon, care ar fi trebuit să fie o pătură verde de iarbă unduitoare. În schimb, era o amestecătură penibilă de iarbă chinuită, păpădii şi prolifice buruieni de tot soiul. Ca să salvez gazonul, mi-am stabilit un program de a smulge buruieni cam o oră în fiecare după-amiază. Acum îmi dau seama că faptul de a-ţi pune faţa în strânsă proximitate cu lumea vegetală atât de diversă este un lucru sănătos, stimulează gândurile şi îl îmbogăţeşte spiritual pe cel în cauză. Iată o parte din înţelepciunea mea dobândită prin plivit:

În primul rând, buruienile cresc cu o rată alarmantă. Orice buruiană din grădina mea este de două ori mai mare decât iarba. Dacă nu sunt smulse, într-un timp scurt se răspândesc, luând locul mult doritului gazon. Aşa ceva eu numesc sindromul acaparării ostile. Buruienile din experienţa noastră sunt la fel de prolifice. Buruienile abuzului, ale invidiei, geloziei, răutăţii şi mândriei sunt prezente, cu seminţele pregătite să răsară pe moment. Pe de altă parte, dragostea autentică se dezvoltă încet; bucuria este deseori doar o umbră, dar cât de repede se răspândesc buruienile bârfei! Trebuie să le smulgem zilnic, nedându-le şansa să facă rădăcini.

În al doilea rând, nedoritele buruieni imită plantele dorite. Între florile mele înalte, buruienile cresc înalte. În iarbă însă, rămân pitice, se răspândesc după un tipar periculos, sperând să fie luate drept flori autentice. Ce buruieni din grădina ta pretind că sunt altceva? Ce gelozie sau calomnie dăunătoare se deghizează în virtuţi creştine? Stai cu ochii pe aceste buruieni care pretind să fie ceea ce nu sunt! Dumnezeu doreşte să fii grădina Lui frumoasă.

În al treilea rând, buruienile fac flori. Nu lăsa inocenţa florii de buruiană să te înşele. E încărcată cu mici seminţe care se pot răspândi şi face ravagii. Ranchiuna nu este frumoasă, dar pentru o clipă aşa poate părea. Bârfa nu e simpatică, indiferent cât de „inofensivă” a părut gluma. Odată trecută cu vederea, va ajunge să facă seminţe, răspândindu-se şi făcând ravagii, pe măsură ce creşte.

Lecţia pentru acasă este următoarea: Smulge buruienile! Zilnic. Petrece-ţi ora devoţională scăpându-ţi viaţa de buruieni. Da, viaţa ta. Doar tu poţi recunoaşte buruienile pe care le ai. Atacă-le zilnic, cu ajutorul lui Dumnezeu. Apoi cultivă păşunile verzi ale vieţii de virtute. O grădină parfumată te aşteaptă!

Annette Walwyn Michael

Acest articol face parte din cartea „Înaintăm împreună” de Ardis Carolyn

 

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO