Imunitatea spirituală
De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare după ce veţi fi biruit totul. (Efeseni 6:13)
Trecând prin anii de facultate, nu puţine au fost momentele în care am rămas uimită de modul minunat în care ne-a creat Dumnezeu. Complexitatea organismului uman arată faptul că Dumnezeu S-a îngrijit de cele mai mici detalii pentru ca trupul nostru să funcţioneze într-o armonie perfectă.
Una dintre materiile mele preferate a fost imunologia. Studiind sistemul imunitar, cel care apară organismul împotriva infecţiilor cu germeni patogeni din mediu, mi-am dat seama că fără el nu am putea trăi. Suntem atât de expuşi microbilor (bacterii, virusuri, paraziţi, fungi), încât, dacă organismul nostru nu ar avea un sistem de apărare bine pus la punct, acesta ar fi invadat şi în cele din urmă distrus. Fiecare componentă a acestui sistem are un rol bine definit: unele opresc intrarea microbilor în organism, altele îi neutralizează, împiedicându-i astfel să se multiplice, altele îi distrug odată pătrunşi, altele dau alarma şi cheamă şi alte surate care să ajute în toiul luptei. Deci toate lucrează împreună pentru a elimina intrusul şi pentru a reinstaura pacea în organismul nostru. Ce sistem minunat, nu-i aşa?
Ei bine, descoperind complexitatea sistemului imunitar (imposibil de redat doar în câteva rânduri), m-am gândit că Dumnezeu nu S-a îngrijit doar de apărarea trupului, ci şi de apărarea sufletului nostru. Biblia ne spune că, în urma căderii în păcat, nu doar mediul fizic a fost atacat de bacterii, virusuri etc., ci şi cel spiritual. Aici suntem expuşi „infecţiilor” cu un alt fel de „microbi” (nemulţumirea, lăcomia, bârfa, moda, descurajarea, necumpătarea, materialismul, superficialitatea, îngâmfarea etc.).
Pentru că avem de dus o luptă împotriva acestor atacuri, El a creat şi în domeniul spiritual un corespondent al sistemului imunitar. Acesta este alcătuit din următoarele „arme”: Biblia, rugăciunea, îngerii Săi, care abia aşteaptă să fie pas cu pas lângă noi şi să ne ajute; Duhul Sfânt, care să ne dea putere în faţa oricărei ispite. Însă pentru a deveni imune la aceste „infecţii” din domeniul spiritual, nu este suficient să ştim că există acest arsenal, ci trebuie să îl folosim în fiecare zi.
„Staţi gata dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcate cu platoşa neprihănirii, având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu” (Efeseni 6:14-17).
Adela Toma, Sighişoara, Transilvania de Sud