Un nume bun este mai de dorit decât o bogăție mare, și a fi iubit prețuiește mai mult decât argintul și aurul.
Proverbele 22:1
Ascultă ediția audio aici.
Se povestește că un rege, dornic să afle părerea sfetnicilor despre el, i-a chemat și le-a spus că, în schimbul unei caracterizări sincere, le dă câte o piatră prețioasă. Fiecare sfetnic, lingușind, se străduia să scoată în evidență calitățile nemaipomenite alte monarhului, apoi își primea răsplata promisă. Dar un sfetnic nu voia să spună nimic despre stăpânul său. Și-a motivat decizia zicând:
– Adevărul nu poate fi cumpărat, de aceea am să tac.
Regele a insistat:
– Bine, nu îți dau nimic, dar vreau să aflu și părerea ta!
Curajosul sfetnic a răspuns:
– Măria Ta, ești un om cu slăbiciuni și defecte asemenea nouă, dar cu greșeli mult mai grave decât ale noastre. Deciziile nedrepte pe care le iei ca rege nu te afectează doar pe tine, ci se răsfrâng asupra întregului popor.
Regele a căzut pe gânduri. La scurt timp, sfetnicul curajos a fost numit cancelar. În ziua următoare, ceilalți sfetnici au venit la rege reclamând că au primit nestemate false. Monarhul le-a spus:
– Pietrele sunt la fel de false cum sunt și laudele voastre.
Probabil că primim zilnic aprecieri pentru ceea ce postăm pe rețelele sociale, pentru modul în care ne „aranjăm”, pentru hainele pe care le purtăm și pentru felul în care arătăm. Cel puțin unele dintre acestea pot fi false. S-ar putea să avem obiceiuri greșite pe care aparent nimeni nu le vede și nu ni le spune. Aceasta nu înseamnă că totul este chiar așa de bine cum pare la suprafață.
„Noi nu trebuie să facem numai ceea ce este bine, frumos și care să ne facă un nume bun. Ființele omenești au cea mai sacră obligație față de Dumnezeu de a fi sfinte și neîntinate, căci au fost cumpărate cu un preț, cu însuși sângele cel prețios al Fiului lui Dumnezeu” (Lucrarea misionară medicală, p. 127).
Obiceiurile noastre alimentare, stilul de viață, hainele pe care le îmbrăcăm, modul cum vorbim și legătura cu Dumnezeu contribuie la formarea unui nume bun între oameni, dar mai ales înaintea Creatorului.
Astăzi este ziua în care trebuie să începem schimbarea în acele domenii unde este nevoie de ea. Dumnezeu să ne ajute!