Aer curat, aer poluat
O mare problemă, mai ales pentru cei care trăiesc în oraşe, este aceea a aerului viciat. Un factor de poluare este fumul de ţigară, mai ales în birourile cu aer condiţionat. Aerul viciat poate duce la numeroase probleme de sănătate: dureri de cap, greaţă, vărsături, afecţiuni oculare şi respiratorii. În unele zone din lume, milioane de oameni, şi mai ales copiii, suferă de boli grave din cauza aerului poluat pe care l-au respirat cel mai adesea în încăperile prost aerisite care sunt destinate gătitului.
Aerul curat se găseşte din abundenţă în natură, mai ales în preajma brazilor, a plantelor verzi de la munte şi din păduri, în apropierea oceanelor, a lacurilor sau a cascadelor, dar şi după ploaie. Se estimează că algele din oceane produc aproape 90% din oxigenul din atmosferă şi restul vine de la plante. Plantele de casă pot ajuta la curăţirea aerului din interior şi la îndepărtarea dioxidului de carbon.
Este foarte important să respirăm aer curat. Faceţi exerciţii în aer liber, nu în spaţii închise şi, dacă este posibil, dimineaţa. În plus, pentru cei care lucrează în spaţii închise, este important să beneficieze de pauze regulate în care să iasă şi să respire aer curat. După câteva minute petrecute afară, ei se vor simţi învioraţi şi împrospătaţi. Noaptea este bine să dormim cu fereastra deschisă sau puţin întredeschisă ca să ne bucurăm de aer proaspăt în timpul somnului.
„Ca să avem un sânge bun, trebuie să respirăm bine. Inspirarea profundă şi completă a aerului curat, care umple plămânii cu oxigen, curăţă sângele. Ea îi dă o culoare vie şi îl trimite ca pe un torent dătător de viaţă, la toate organele corpului. Respiraţia bună linişteşte nervii, stimulează apetitul şi ajută digestia. Şi ne dă un somn bun şi odihnitor.
Plămânii ar trebui să se bucure de cea mai mare libertate. Capacitatea lor se măreşte dacă funcţionează nestingheriţi şi se diminuează dacă sunt strânşi şi presaţi. Practica atât de răspândită de a sta aplecaţi atunci când muncim, mai ales când este vorba despre ocupaţii sedentare, este urmată de efecte negative. În poziţia aceasta este imposibil să respirăm profund. Respiraţia superficială devine în scurt timp un obicei şi plămânii îşi pierd puterea de a se dilata.” – Ellen G. White, The Ministry of Health and Healing, pag. 151, 152
Situaţiile diferă de la om la om, dar indiferent de situaţia în care ne aflăm, este bine să ne bucurăm de aer curat ori de câte ori avem această şansă.
Citeşte Geneza 1,26. Ce ni se spune aici despre responsabilitatea pe care o avem faţă de lumea creată?
Geneza 1
26 Apoi Dumnezeu a zis: ,,Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpînească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pămîntul şi peste toate tîrîtoarele cari se mişcă pe pămînt.„
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO