Beneficiile exerciţiului fizic (2)
Nu există nicio îndoială că trupul nostru are nevoie de exerciţiu, la fel ca şi credinţa. Însă, înainte de a începe un program regulat, trebuie să ne asigurăm că starea noastră de sănătate ne permite acest lucru. Dacă suferim de anumite afecţiuni sau deficienţe, este înţelept să cerem sfatul medicului cu privire la cât de intensă trebuie să fie activitatea noastră fizică.
Trebuie să ţinem minte trei lucruri legate de programul de exerciţii:
Frecvenţa. În prezent, pentru sănătate şi o vigoare optimă, se recomandă să se facă exerciţii cel puţin de şase ori pe săptămână.
Intensitatea. Intensitatea activităţii fizice variază în funcţie de vârstă şi de starea de sănătate. Odată cu trecerea timpului, dacă eşti consecvent, vei reuşi să faci exerciţii din ce în ce mai intense. Este bine să accelerezi ritmul bătăilor inimii şi să exersezi până transpiri. De asemenea, este indicat să îţi impui singur un ritm. Ceea ce este valabil pentru o persoană nu este valabil şi în cazul alteia.
Durata. Se estimează că 45-90 de minute de exerciţiu zilnic ar fi un timp foarte bun. Este bine să facem cel puţin 30 de minute de exerciţiu, şase zile pe săptămână. Putem împărţi planul de activitate în mai multe părţi, cum ar fi, de exemplu, câte 10 minute dimineaţa, la prânz şi seara. Acest lucru poate fi stabilit în funcţie de programul personal. Mersul pe jos este un tip de exerciţiu foarte bun şi plăcut.
S-a dovedit că exerciţiul fizic are multe beneficii. Dacă este practicat cu regularitate, ajută la menţinerea greutăţii corporale, contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale, este un sprijin important în orice terapie medicală pentru hipertensiunea arterială (sub supraveghere şi consiliere medicală) şi creşte colesterolul bun (HDL). De asemenea, când exerciţiul se face regulat, incidenţa diabetului de tip 2 este mai scăzută.
Exerciţiul regulat ne dă un simţământ de bine. Acest fapt se datorează în parte unor substanţe chimice, numite endorfine, pe care corpul le produce în timpul efortului fizic. Exerciţiul amână apariţia bolii Alzheimer şi, în general, creşte performanţa intelectuală. Oamenii activi din acest punct de vedere suferă mai puţin de depresie. Activitatea fizică are un rol important în prevenirea cancerului de sân şi de colon. Beneficiile sunt numeroase.
Citeşte Ps. 139,13-15. Meditează la modul minunat în care am fost creaţi şi la faptul că existenţa noastră este o minune a creaţiunii. Cât de important este să avem grijă de trupul nostru? Ce program de exerciţii urmezi şi, dacă este cazul, ce îmbunătăţiri îi poţi aduce?
Psalmi 139
13 Tu mi-ai întocmit rinichii, Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele:
14 Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!
15 Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost făcut într-un loc tainic, ţesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului.