În drum spre casă?
8. Ce observi cu privire la prima călătorie a israeliţilor, ca popor organizat? De ce este acest aspect atât de important? Numeri 10,11-36
Din spusele lui Moise, era nevoie de o călătorie de numai unsprezece zile de la Muntele Sinai (Horeb) la Cades-Barnea, o cetate sau o zonă în apropiere de ceea ce avea să devină graniţa de sud a lui Iuda.
Observaţi ordinea de plecare: trei seminţii şi oştirile lor au pornit după nor şi după chivot. Apoi veneau leviţii care transportau în care diferitele părţi ale Sanctuarului portabil. Urmau alte trei seminţii şi oştirile lor. Apoi veneau chehatiţii, care transportau mobilierul Sanctuarului. Apoi alte şase seminţii, care protejau spatele taberei în caz de atac. Totul era organizat. Dacă se întâmpla ceva şi nu exista ordine, rezultatul ar fi fost un dezastru incredibil.
Cel mai scurt drum din Canaan până în Egipt era cel care traversa zona de coastă „pe drumul care dă în ţara filistenilor”. Dar Dumnezeu ştia că Israel nu era pregătit să facă faţă războiului (Ex. 13,17). Aşadar, după ce a dat semnalul de pornire, stâlpul de nor l-a condus spre est şi apoi spre nord, spre pustia Paran (Num. 10,11.12), într-o călătorie de trei zile (vers. 33).
„Pe măsură ce înaintau, drumul se făcea mai greu. Drumul lor trecea prin strâmtori pietroase şi prin pustiuri sterpe. De jur împrejurul lor era o pustietate mare şi întinsă. […] Trecătorile stâncoase erau pline, pretutindeni, de bărbaţi, femei şi copii, de animale şi de care, de şiruri lungi de turme şi de cirezi. Înaintarea lor nu putea fi decât înceată şi obositoare, iar mulţimea, după îndelungata ei rămânere în tabără, nu era pregătită să înfrunte primejdiile şi neplăcerile drumului.” – Ellen G. White, Patriarhi şi profeţi (ediţia 1999), pag. 381.
9. Cum poţi aplica principiile din Numeri 10,35.36 la încercările şi luptele pe care le duci în prezent în viaţa ta de credinţă?
De ce Dumnezeu, prin puterea Lui extraordinară, nu a netezit şi nu a uşurat imediat drumul dinaintea lor? Putea El să facă acest lucru? Dacă da, de ce nu a făcut aşa, ca să nu-i mai supună unei încercări atât de grele? Cum te poate ajuta răspunsul la această întrebare să înţelegi motivul pentru care El nu îţi netezeşte cărarea şi nici nu te conduce pe un drum fără obstacole? Pregăteşte-te să prezinţi răspunsul în cadrul grupei.