Motivul din spatele lucrarii (Mat. 4,23-25)
In anii 1980, cativa anchetatori sub acoperire au condus o ancheta asupra unor tele-evanghelisti americani. Observand ca acesti predicatori ii invitau pe oameni sa-si trimita cererile personale de rugăciune la adresa postului de televiziune, cu apeluri urgente de a include si un dar „ca sa sustina continuarea difuzarii programului”, anchetatorii au vrut sa afle ce se intampla cu acele donatii si cu solicitările de rugaciune. Ceea ce au descoperit i-a socat. Angajatii tele-evanghelistilor mergeau la posta, ridicau scrisorile trimise de telespectatori, le deschideau pe loc, scoteau donatiile si apoi aruncau cererile de rugaciune chiar acolo, in cosul de gunoi din oficiul postal.
In pasajul mentionat mai sus, citim ca Isus strabatea Galileea urmat de mari multimi de oameni, veniti din intreaga regiune. Cand revine asupra acestei teme, in capitolul 9, Matei adauga o dimensiune esentiala, care va deosebi intotdeauna motivele lui Isus de cele ale acestor sarlatani ai undelor.
4. Citeşte Matei 9,35.36. Cum este descris aici motivul care stătea la baza lucrării lui Isus?
Cuvantul grecesc tradus aici prin mila este splanchnon, care inseamna „rarunchi”, „maruntaie” sau „organe interne”, considerate, in lumea antica, sediul emotiilor si al sentimentelor. Mila trece dincolo de simpatie (care poate exista doar la nivelul mintii, al intelectului). Mila, sau compasiunea, vine dinauntru, din inimă si chiar din rarunchi. Aceasta simtea Isus. Pentru El, ar fi fost de neconceput sa ia banii oamenilor si sa le arunce la gunoi cererile de rugaciune in care isi revarsasera prea-plinul inimii. Din nou si din nou, in Evanghelii, trasatura milei descrie atitudinea Sa fata de oameni. Un lepros Il roaga: „Daca vrei, poti sa ma curatesti”. Lui Isus „I s-a facut mila de el, a intins mana, S-a atins de el si i-a zis: ’Da, voiesc, fii curatit!’” (Marcu 1,40.41; vezi şi Mat. 20,29-34; Marcu 10,46-52).
Daca-ti imaginezi o persoana facand toate acestea fara sa se gandeasca deloc la castigul personal, la faptul ca ceea ce face va aparea in presa sau, cel puţin, va suna bine intr-un Curriculum Vitae, fara niciun interes egoist, atunci nu te poti gandi decat la Isus. Singura forta care L-a motivat a fost dragostea, dragostea profunda, dragostea din adancul fiintei, dragostea din maruntaie. Evangheliile o numesc mila. In ce masura sentimentele si actiunile tale fata de cei din jur sunt motivate de aceasta mila?