Frumusețea compostului
Cel ce şedea pe scaunul de domnie a zis: „Eu înnoiesc toate lucrurile!” Şi a adăugat: „Scrie, fiindcă aceste cuvinte sunt vrednice de crezut şi adevărate.”
(Apocalipsa 21:5, trad. New International Version)
Poate părea ciudat, dar eu chiar consider compostul ca fiind ceva extraordinar. Compostul înseamnă să iei ceva fără valoare, ceva pe care majoritatea oamenilor îl aruncă la gunoi, şi să-l transformi intr-un lucru folositor, care hrăneşte alte plante. Doar lui Dumnezeu putea să-I vină o astfel de idee. Sunt uimită că El, care face toate lucrurile perfecte, a modelat viaţa astfel încât şi în urma procesului de descompunere poate rezulta ceva bun.
Planul original al lui Dumnezeu întruchipa o lume perfectă, fără păcat. Dar, cumva, acesta şi-a făcut apariţia şi acum trăim într-o lume căzută. Deşi nu aceasta a fost intenţia sau idealul lui Dumnezeu, El este mai mult decât extraordinar, aşa încât ia efectele păcatului, şi anume putrezirea şi descompunerea, şi le transformă în ceva care susţine viaţa şi creşterea. Mi se opreşte mintea la gândul că Dumnezeu a creat lumea atât de minunat, încât şi atunci când nu funcţionează în modul în care a fost proiectată, totuşi ea încă funcţionează. Ce Dumnezeu minunat avem!
Compostul este pentru mine ceva uimitor şi pentru faptul că am învăţat de la el ce face Dumnezeu cu fiecare dintre noi, dacă îi dăm voie. Compostul înseamnă un lucru fără valoare, un gunoi transformat în ceva de preţ, valoros. Exact acest lucru îl face Dumnezeu cu toţi cei care îi permit. Dumnezeu ne ia aşa cum suntem, incapabili să înfăptuim binele de unii singuri, şi ne transformă în ceea ce El a intenţionat mereu să fim – fiinţe umane care întruchipează caracterul lui Hristos. Aşa cum afirmă textul nostru de astăzi. El face toate lucrurile noi. Inclusiv pe noi înşine!
Poate că îţi este mai cunoscută versiunea King James a textului de astăzi: „Iată, Eu fac toate lucrurile noi.” Dar eu am ales New International Version pentru că sugerează ideea unui proces în curs de desfăşurare. Nu este vorba de o schimbare subită. Asemenea compostului, răbdarea şi trecerea timpului fac parte din proces. Dar cuvintele Lui „sunt vrednice de crezut şi adevărate”. Dacă îi permitem, Dumnezeu poate să schimbe urâţenia din viaţa noastră în frumuseţea pe care El Şi-o doreşte pentru noi, întocmai cum, în procesul compostului, descompunerea şi putrezirea devin factori care ajută planta să crească. Din gunoi pot creşte cele mai frumoase flori, dar şi legume, şi fructe sănătoase. Aceasta îmi aduce aminte de „cunună împărătească în loc de cenuşă” (Isaia 61:3). Din orice El poate scoate ceva frumos şi curat. El poate mântui pe oricine consimte la acest lucru. Ce privilegiu avem să slujim unui Dumnezeu extraordinar şi plin de măreţie!
JULIE BACOCK-BLISS
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO