Păcatul colectiv şi păcatul individual
De la cădere până în zilele noastre, lumea a fost degradată de păcat fără încetare. Efectele păcatului sunt vizibile în natură. Ele se văd şi în războaie, în sclavie, în alte forme de exploatare şi în modul în care distrugem resursele naturale. Istoria trecută şi prezentă este plină de materialism, de egoism, de nedreptate şi de perversiune.
Aceste realităţi ridică multe întrebări dificile. Cea mai importantă este dacă noi, ca indivizi, avem vreo responsabilitate pentru ele şi dacă ar trebui să ne asumăm vinovăţia pentru această stare de păcătoşenie colectivă.
Consideraţiile următoare ne vor ajuta să soluţionăm această dilemă.
1. Gândeşte-te cum putem înţelege greşelile colective ale omenirii în contextul marii lupte. „În spatele apariţiei şi căderii naţiunilor şi în spatele jocului de interese se află lupta nevăzută dintre Dumnezeire, căreia i se alătură o oştire de îngeri credincioşi, şi Satana împreună cu oştirile îngerilor căzuţi – o luptă care afectează orice activitate umană.” – Frank Holbrook, „The Great Controversy”, in Raoul Dederen, ed., Handbook of Seventh-day Adventist Theology (Review and Herald® Publishing Association, 2000), pag. 995
2. Ia în considerare natura cu totul distructivă a păcatului. Păcatul distruge tot ce are valoare. Păcatul şi moartea sunt sinonime şi sunt prezente peste tot. Prin urmare, nu există speranţă pentru lumea aceasta în afara intervenţiei lui Dumnezeu, fiindcă puterea păcatului şi a morţii depăşeşte cu mult capacitatea omului de a-i face faţă.
3. Gândeşte-te şi la faptul că fiecare dintre noi exercităm o anumită influenţă. Fiecare luăm anumite decizii mărunte, care uneori pot contribui la înmulţirea sau la diminuarea, într-o măsură mai mare sau mai mică, a răului din lumea aceasta. Putem milita pentru pace şi dreptate. Putem să manifestăm compasiune. Putem alege să cooperăm cu cei care doresc să ocrotească mediul. Cum ne ajută Eclesiastul 9,10; Luca 16,10 şi Filipeni 4,8.9 să înţelegem mai bine acest aspect?
Eclesiastul 9
10. Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta! Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune!
Luca 16
10. Cine este credincios in cele mai mici lucruri, este credincios si in cele mari; si cine este nedrept in cele mai mici lucruri, este nedrept si in cele mari.
Filipeni 4
8. Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va insufleteasca.
9. Ce ati invatat, ce ati primit si auzit dela mine, si ce ati vazut in mine, faceti. Si Dumnezeul pacii va fi cu voi.
Este atât de uşor să ridici braţele disperat şi să spui: „Problemele acestea mă copleşesc. Ce pot eu să fac în această privinţă?” Isus ne-a dat un exemplu în viaţa Sa. El le-a făcut bine oamenilor, vindecând bolnavii şi încurajându-i pe cei săraci (lucru care pare nesemnificativ, atunci când comparăm numărul oamenilor pe care i-a ajutat cu cel al bolnavilor şi săracilor din lume, la vremea aceea). Cum ne poate ajuta exemplul Său să facem din această lume un loc mai bun?
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO