„Și sirienii ieșiseră în cete la o luptă și aduseseră roabă pe o fetiță din țara lui Israel. Ea era în slujba nevestei lui Naaman.” (2 Împărați 5:2)

Ascultă ediția audio aici.

Citind de multe ori această poveste, am încercat aproape de fiecare dată să mă pun în locul acestei fetițe. A fost smulsă din mâinile iubitoare ale părinților ei și dusă într-o țară străină. Când era normal să se joace cu copiii de vârsta ei, a fost împinsă de împrejurări să slujească în calitate de sclavă. Era înconjurată nu de oameni temători de Dumnezeu, ci de închinători la idoli. I-a fost teribil de greu. Biblia nu spune explicit acest lucru, dar e evident pentru cine citește printre rânduri. Această fetiță putea deveni rea și răzbunătoare. Dar nu s-a întâmplat asta. Nu reiese că ea ar fi fost supărată pe Dumnezeu. Mai mult chiar, nu s-a bucurat la aflarea veștii că stăpânul său are lepră. Nici nu a interpretat boala lui ca o pedeapsă divină pentru capturarea ei. Fetiței i s-a făcut milă de el și a căutat să îl ajute.

Aflându-se într-o țară străină, nu a uitat că reprezintă o parte a poporului ales. Prin comportamentul ei plin de respect și onestitate, a influențat-o pe soția lui Naaman să se bazeze pe cuvintele ei. Cuvintele copilei nu au fost luate drept născocire, ci în urma lor au fost întreprinse acțiuni majore. Căutând probabil o mulțime de doctori, niciunul nu l-a putut ajuta pe Naaman. Ajutorul însă a sosit de unde era cel mai puțin așteptat.

Mă întreb de unde știa fetița că prorocul Elisei îl va vindeca pe Naaman, dacă nu era menționat nicăieri că a vindecat pe cineva vreodată de lepră. Ea nu avea de unde să știe, dar a crezut. Oare Dumnezeu nu dorește să-i mântuiască prin noi poate pe profesorii, vecinii sau prietenii noștri? Suntem pregătiți pentru această lucrare măreață?

Nu aflăm din Scripturi care a fost deznodământul vieții acestei fetițe, dar credem că Dumnezeu i-a purtat de grijă. Încrede-te în Domnul ca prin tine El să Se poată descoperi unor generații întregi de oameni!

Doamne, ajută-mă să fiu o binecuvântare chiar și pentru cei care mi-au făcut rău!

Provocare:

Gândește-te astăzi la persoanele care, din perspectiva ta, ți-au făcut rău! Roagă-te pentru ele și caută o modalitate de a le face bine!

Andrei Borz
Conferința Transilvania de Sud

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO