[luni, 21 septembrie] Chemarea la un angajament


 

 

Imaginează-ți că ești Petru sau Ioan. Soarele tocmai a răsărit deasupra Galileei, într-o dimineață frumoasă, alungând răcoarea din aerul nopții. Gândurile tale sunt concentrate asupra unui singur lucru: să prinzi pește, mult pește. Pescuirea din ultima vreme a fost satisfăcătoare și aștepți cu nerăbdare o altă zi de pescuire grozavă. Apoi, în lumina primelor ore ale dimineții, Îl vezi pe Isus din Nazaret că Se apropie de tine. Nici nu-ți trece prin minte că, peste câteva clipe, întreaga ta viață se va schimba. Nu vei mai fi niciodată același.

 

2. De ce crezi că au fost dispuși Petru și Ioan să-și ia un angajament atât de radical de a-L urma pe Hristos? Ce cuvinte din text sugerează că Isus îi chema la un țel mai înalt decât prinderea peștilor?

 

Matei 4:18-20

„18 Pe când trecea pe lângă Marea Galileii, Isus a văzut doi fraţi: pe Simon, zis Petru, şi pe fratele său Andrei, care aruncau o mreajă în mare; căci erau pescari. 19 El le-a zis: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni”. 20 Îndată, ei au lăsat mrejele şi au mers după El”.

 

Din Evanghelia lui Ioan aflăm că ei știau câte ceva despre Isus de mai bine de un an, dar încă nu își luaseră un angajament deplin față de El. Totuși, trebuie să fi fost felul Lui dumnezeiesc de-a fi, ceva legat de înfățișarea, cuvintele și faptele Lui care le-a semnalat acelor pescari galileeni că Isus le adresa o chemare divină. Probabil că și-au lăsat bărcile, ocupația și mediul lor familiar pentru a-L urma, fiindcă au simțit că El îi chema la un ideal mai înalt. Acești pescari simpli și-au dat seama că erau chemați la o lucrare extraordinară. Poate că Dumnezeu nu te cheamă să renunți la profesia ta astăzi, dar El te cheamă la o lucrare extraordinară – să le spui și altora despre dragostea Sa și despre adevărul Lui pentru slava Numelui Său.

 

3. Gândește-te la chemarea lui Matei, vameșul. Ce este remarcabil aici?

 

Matei 9:9

„De acolo, Isus a mers mai departe şi a văzut pe un om, numit Matei, şezând la vamă. Şi i-a zis: „Vino după Mine”. Omul acela s-a sculat şi a mers după El”.

 

În lumea romană, vameșii deseori abuzau de puterea oficială pentru a-i asupri pe oamenii de rând. Ei erau printre cei mai urâți și disprețuiți în Israel. Invitația lui Isus: „Urmează-Mă!” presupune că Matei auzise de Isus și, în inima lui, dorea să-L urmeze. Când a auzit invitația, a fost gata. El a fost uimit că Isus îl accepta și îl invita să fie ucenicul Său.

 

În inima fiecăruia dintre noi există o dorință după ceva mai mult în viață. Și noi vrem să trăim pentru ceva care merită, un scop mai măreț și mai nobil. Hristos ne cheamă și pe noi, ca pe Matei, să-L urmăm.

 

La ce au trebuit să renunțe unii pentru a-L urma pe Hristos? De ce va merita?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO