Măsurile propuse de Ezra

5. Cum au abordat Ezra și conducătorii problema căsătoriilor mixte? Ezra 10

Împreună, întreaga adunare a hotărât să le trimită înapoi pe nevestele străine. Uimitor, chiar și cei căsătoriți cu ele au încuviințat acest plan, cu excepția celor patru bărbați menționați în Ezra 10:15. Evreii promiseseră să își trimită nevestele și a fost nevoie de trei luni ca acest plan să fie pus în aplicare. La sfârșit, o sută treisprezece bărbați evrei și-au izgonit nevestele (Ezra 10:18-43). Ultimul verset (44) ne spune că în aceste căsătorii mixte existau deja și copii. Alungarea mamelor din familiile cu copii nu pare deloc rațională sau corectă. Totuși să nu uităm că acesta a fost un moment unic, când Dumnezeu dorea să o ia de la început cu poporul Israel și, într-un sens, și ei, cu El. Pentru a-L urma cu totul pe Dumnezeu era nevoie de măsuri radicale.

Termenii folosiți în Ezra 10:11,19 pentru „despărțiți-vă” (badal) și „să izgonească” (yatza’) nu sunt folosiți în niciun alt loc în Biblie cu referire la despărțirea în căsătorie. Cu siguranță că Ezra cunoștea terminologia folosită în mod obișnuit, dar a ales să nu o folosească, probabil, din cauză că el nu considera valabile aceste căsătorii pentru că încălcau porunca din Tora. Totuși nu se dau informații despre ce s-a întâmplat cu aceste soții și cu copiii și ce impact a avut această acțiune asupra comunității. Conform obiceiului acelei vremi, fostul soț trebuia să se îngrijească de întoarcerea fostei soții împreună cu copiii în casa părinţilor ei.

Totuși, de-a lungul timpului, unii bărbați evrei au început din nou să ia în căsătorie femei necredincioase și probabil că unii chiar s-au întors la soțiile pe care le alungaseră. Inconsecvența față de această soluție poate fi atribuită naturii umane și a nestatorniciei față de legământul cu Dumnezeu. Chiar și cei care se consideră puternici trebuie să recunoască faptul că au trecut prin perioade în care devotamentul față de Dumnezeu a avut de suferit și umblarea cu El ar putea fi descrisă ca nesatisfăcătoare. Din nefericire, omul trebuie să se lupte cu sine ca să Îl pună pe Dumnezeu pe primul loc.

Ai avut și tu momente de eșec în umblarea ta cu Dumnezeu? Ce ai învățat din aceste experiențe?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO