Riţpa: influenţa credincioşiei unei femei

Pentru studiul din această săptămână, citeşte: Deuteronom 30,19; 2 Samuel 3,6-11; 21,1-9; Marcu 13,13.

Sabat după-amiază

Text de memorizat: „El te va acoperi cu penele Lui şi te vei ascunde sub aripile Lui. Căci scut şi pavăză este credincioşia Lui!” (Psalmi 91,4)

Istoria Riţpei este istoria unei femei din afara palatului şi curţii lui David, care a jucat un rol în interior. Numai două pasaje biblice o menţionează explicit şi ambele sunt legate de perioada timpurie a domniei lui David, probabil înainte de aventura lui cu Bat-Şeba (2 Samuel 11). Majoritatea comentatorilor Bibliei sunt de acord că 2 Samuel 21-24 nu prezintă evenimentele în ordinea lor succesivă, după cele din 2 Samuel 20, ci mai degrabă oferă informaţii suplimentare, care nu se potrivesc în ordinea cronologică a evenimentelor din viaţa lui David.

Riţpa există la periferia istoriei lui David. Ea a avut puţine posibilităţi de alegere, fiind femeie şi una dintre concubinele precedentului împărat. De fapt, perspectivele ei păreau sumbre şi triste. Cei doi fii ai ei au murit, iar familia extinsă a „soţului” ei decedat se afla în pragul distrugerii. Cu toate acestea, în loc de a sta într-un colţ şi de a se plânge de soarta ei nefericită, ea a acţionat cu nobleţe. Prezenţa ei în două momente cruciale ale istoriei lui David o face să fie un susţinător al naţiunii. Cu toţii putem să învăţăm de la Riţpa ceva incredibil de important: credincioşia nu este condiţionată de împrejurări sau de soarta bună ori rea. Credincioşia este un angajament necondiţionat de a face binele, oricât ar costa.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO