În Biblie, Bat-Şeba apare ca un personaj pasiv, iar autorul biblic se abţine de la orice comentariu cu privire la implicarea şi responsabilitatea ei. Chiar dacă pare a fi pasivă în întregul raport, şi ea va plăti un preţ scump. Copilul ei va muri. Singura ocazie când Bat-Şeba vorbeşte este atunci când îi trimite lui David mesajul că este însărcinată (2 Samuel 11,5). David îşi imaginează că, dacă poate să-l aducă pe Urie acasă chiar şi pentru o singură noapte, va părea că acel copil este al lui Urie, iar păcatul lui va trece neobservat. Prin urmare, David cere să vină Urie, care trebuie să facă o călătorie obositoare de aproximativ 65 de kilometri până la Ierusalim. După o scurtă convorbire, David îl trimite pe Urie acasă, cu porunca ascunsă de a merge şi de a dormi cu soţia lui (2 Samuel 11,8). Într-un efort de a părea generos, el chiar trimite un dar acasă la Urie, gândindu-se că situaţia este întru totul rezolvată. Totuşi, fiind un om principial, Urie nu poate să fie manipulat. A doua zi dimineaţa, David aude că Urie a petrecut noaptea la poartă, alături de slujitorii împăratului. Situaţia scapă rapid de sub controlul lui David. El îl cheamă pe Urie. David se simte frustrat. Urie îl face să apară într-o lumină rea. Deşi a fost cândva un om integru, David pare că nu poată înţelege integritatea lui Urie.

2 Samuel 11

5. Femeia a ramas insarcinata si a trimis vorba lui David, zicand: „Sunt insarcinata.”

2 Samuel 11

8. Apoi David a zis lui Urie: „Coboara-te acasa si spala-ti picioarele.” Urie a iesit din casa imparateasca si a fost urmat de un dar din partea imparatului.

6. Care erau motivele lui Urie? 2 Samuel 11,10-13. Ce alte exemple de oameni care au dat pe faţă acelaşi fel de integritate găsim în Biblie?

2 Samuel 11

11. Urie a raspuns lui David: „Chivotul si Israel si Iuda locuiesc in corturi, domnul meu Ioab si slujitorii domnului meu sunt tabarati in camp, si eu sa intru in casa sa mananc si sa beau si sa ma culc cu nevasta mea!? Viu esti tu si viu este sufletul tau, ca nu voi face lucrul acesta.”
12. David a zis lui Urie: „Mai ramai si astazi aici, si maine iti voi da drumul.” Si Urie a ramas la Ierusalim in ziua aceea si a doua zi.
13. David l-a poftit sa manance si sa bea cu el si l-a imbatat; si seara Urie a iesit si s-a culcat cu slujitorii stapanului sau, dar nu s-a coborat acasa.

Răspunsul lui Urie arată că nu era un credincios de formă, ci îi era cu adevărat credincios Dumnezeului lui Israel şi tovarăşilor lui de arme. Urie a considerat că era greşit să folosească situaţia pentru confortul şi avantajul personal. Acelaşi David care a arătat cândva o loialitate deplină faţă de împăratul Saul (chiar dacă Saul îl persecuta) nu poate să înţeleagă acum loialitatea lui Urie.

David apelează la un plan dezgustător. El îl îmbată intenţionat pe Urie în încercarea de a-l face să îşi calce principiile. Este interesant de observat că aceeaşi strategie a fost folosită de cele două fiice ale lui Lot şi a condus la apariţia amoniţilor (Geneza 19,30-38), tocmai poporul cu care luptau israeliţii. În ciuda raţiunii afectate de băutură, Urie refuză să-şi compromită valorile şi, din nou, îşi petrece noaptea alături de slujitorii împăratului.

Geneza 19

30. Lot a iesit din Toar si a ramas pe munte, cu cele doua fete ale lui, caci s-a temut sa ramana in Toar. A locuit intr-o pestera, cu cele doua fete ale lui.
31. Cea mai mare a zis celei mai tinere: „Tatal nostru este batran; si nu mai este niciun barbat in tinutul acesta, ca sa intre la noi, dupa obiceiul tuturor tarilor.
32. Vino sa punem pe tatal nostru sa bea vin si sa ne culcam cu el, ca sa ne pastram samanta prin tatal nostru.”
33. Au facut, dar, pe tatal lor de a baut vin in noaptea aceea; si cea mai mare s-a dus si s-a culcat cu tatal ei. El n-a bagat de seama nici cand s-a culcat ea, nici cand s-a sculat.
34. A doua zi, cea mai mare a zis celei mai tinere: „Iata, eu m-am culcat in noaptea trecuta cu tatal meu; haidem sa-i dam sa bea vin si in noaptea aceasta, si du-te de te culca si tu cu el, ca sa ne pastram samanta prin tatal nostru.”
35. Au dat tatalui lor de a baut vin si in noaptea aceea; apoi cea mai tanara s-a dus si s-a culcat cu el. El n-a bagat de seama nici cand s-a culcat ea, nici cand s-a sculat.
36. Cele doua fete ale lui Lot au ramas astfel insarcinate de tatal lor.
37. Cea mai mare a nascut un fiu, caruia i-a pus numele Moab; el este tatal moabitilor din ziua de azi.
38. Cea mai tanara a nascut si ea un fiu, caruia i-a pus numele Ben-Ammi: el este tatal amonitilor din ziua de azi.

Citeşte Psalmi 51, având în vedere 2 Samuel 11. Ce putem să învăţăm din acest capitol cu privire la natura păcatului, a pocăinţei şi a harului lui Dumnezeu?

Psalmi 51

1. (Catre mai marele cantaretilor. Un psalm al lui David. Facut cand a venit la el prorocul Natan, dupa ce intrase David la Bat-Seba.) Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta! Dupa indurarea Ta cea mare, sterge faradelegile mele!
2. Spala-ma cu desavarsire de nelegiuirea mea si curata-ma de pacatul meu!
3. Caci imi cunosc bine faradelegile, si pacatul meu sta necurmat inaintea mea.
4. Impotriva Ta, numai impotriva Ta, am pacatuit si am facut ce este rau inaintea Ta; asa ca vei fi drept in hotararea Ta si fara vina in judecata Ta.
5. Iata ca sunt nascut in nelegiuire, si in pacat m-a zamislit mama mea.
6. Dar Tu ceri ca adevarul sa fie in adancul inimii: fa, dar, sa patrunda intelepciunea inauntrul meu!
7. Curata-ma cu isop, si voi fi curat; spala-ma, si voi fi mai alb decat zapada.
8. Fa-ma sa aud veselie si bucurie, si oasele pe care le-ai zdrobit Tu, se vor bucura.
9. Intoarce-Ti privirea de la pacatele mele, sterge toate nelegiuirile mele!
10. Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic!
11. Nu ma lepada de la fata Ta si nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant.
12. Da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale si sprijina-ma cu un duh de bunavointa!
13. Atunci voi invata caile Tale pe cei ce le calca, si pacatosii se vor intoarce la Tine.
14. Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele! Izbaveste-ma de vina sangelui varsat, si limba mea va lauda indurarea Ta.
15. Doamne, deschide-mi buzele, si gura mea va vesti lauda Ta.
16. Daca ai fi voit jertfe, Ti-as fi adus: dar Tie nu-Ti plac arderile de tot.
17. Jertfele placute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu dispretuiesti o inima zdrobita si mahnita.
18. In indurarea Ta, varsa-Ti binefacerile asupra Sionului si zideste zidurile Ierusalimului!
19. Atunci vei primi jertfe neprihanite, arderi de tot si jertfe intregi; atunci se vor aduce pe altarul Tau vitei.

2 Samuel 11

1. In anul urmator, pe vremea cand porneau imparatii la razboi, David a trimis pe Ioab, cu slujitorii lui si tot Israelul, sa pustiasca tara lui Amon si sa impresoare Raba. Dar David a ramas la Ierusalim.
2. Intr-o dupa amiaza spre seara, David s-a sculat de pe pat; si pe cand se plimba pe acoperisul casei imparatesti, a zarit de acolo o femeie care se scalda si care era foarte frumoasa la chip.
3. David a intrebat cine este femeia aceasta, si i-au spus: „Este Bat-Seba, fata lui Eliam, nevasta lui Urie, hetitul.”
4. Si David a trimis niste oameni s-o aduca. Ea a venit la el, si el s-a culcat cu ea. Dupa ce s-a curatat de necuratia ei, ea s-a intors acasa.
5. Femeia a ramas insarcinata si a trimis vorba lui David, zicand: „Sunt insarcinata.”
6. Atunci David a trimis urmatoarea porunca lui Ioab: „Trimite-mi pe Urie, hetitul.” Si Ioab a trimis pe Urie la David.
7. Urie a venit la David, care l-a intrebat despre starea lui Ioab, despre starea poporului si despre mersul razboiului.
8. Apoi David a zis lui Urie: „Coboara-te acasa si spala-ti picioarele.” Urie a iesit din casa imparateasca si a fost urmat de un dar din partea imparatului.
9. Dar Urie s-a culcat la poarta casei imparatesti, cu toti slujitorii stapanului sau, si nu s-a coborat acasa la el.
10. Au dat de stire lui David despre aceasta si i-au spus: „Urie nu s-a coborat la el acasa.” Si David a zis lui Urie: „Nu vii tu oare din calatorie? Pentru ce nu te-ai coborat acasa?”
11. Urie a raspuns lui David: „Chivotul si Israel si Iuda locuiesc in corturi, domnul meu Ioab si slujitorii domnului meu sunt tabarati in camp, si eu sa intru in casa sa mananc si sa beau si sa ma culc cu nevasta mea!? Viu esti tu si viu este sufletul tau, ca nu voi face lucrul acesta.”
12. David a zis lui Urie: „Mai ramai si astazi aici, si maine iti voi da drumul.” Si Urie a ramas la Ierusalim in ziua aceea si a doua zi.
13. David l-a poftit sa manance si sa bea cu el si l-a imbatat; si seara Urie a iesit si s-a culcat cu slujitorii stapanului sau, dar nu s-a coborat acasa.
14. A doua zi dimineata, David a scris o scrisoare lui Ioab si a trimis-o prin Urie.
15. In scrisoarea aceasta scria: „Puneti pe Urie in locul cel mai greu al luptei si trageti-va inapoi de la el, ca sa fie lovit si sa moara.”
16. Ioab, impresurand cetatea, a pus pe Urie in locul pe care-l stia aparat de ostasi viteji.
17. Oamenii din cetate au facut o iesire si s-au batut impotriva lui Ioab; au cazut multi din popor, din slujitorii lui David, si a fost ucis si Urie, hetitul.
18. Ioab a trimis un sol sa istoriseasca lui David tot ce se petrecuse in lupta.
19. Si a dat solului urmatoarea porunca: „Cand vei ispravi de istorisit imparatului toate amanuntele luptei,
20. poate ca se va mania si va zice: „Pentru ce v-ati apropiat de cetate sa luptati impotriva ei? Nu stiati ca se arunca sageti din varful zidului?
21. Cine a omorat pe Abimelec, fiul lui Ierubeset? Nu o femeie, care a aruncat peste el din varful zidului o piatra de moara, si n-a murit el la Tebet? Pentru ce v-ati apropiat de zid?” Atunci sa-i spui: „A murit si robul tau Urie, hetitul.”
22. Solul a plecat; si, la sosire, a istorisit lui David tot ce-i poruncise Ioab.
23. Solul a zis lui David: „Oamenii aceia au fost mai tari decat noi; facusera o iesire impotriva noastra in camp si i-am dat inapoi pana la intrarea portii,
24. dar arcasii au tras de pe varful zidului asupra slujitorilor tai, si multi din slujitorii imparatului au fost ucisi, si a murit si robul tau Urie, hetitul.”
25. David a zis solului: „Iata ce sa spui lui Ioab: „Nu te munci pentru intamplarea aceasta, caci sabia doboara cand pe unul cand pe altul; bate cetatea cu putere, daram-o. Si tu imbarbateaza-l!”
26. Nevasta lui Urie a aflat ca barbatul ei murise si a plans pe barbatul ei.
27. Dupa ce au trecut zilele de jale, David a trimis s-o ia si a primit-o in casa lui. Ea i-a fost nevasta si i-a nascut un fiu. Fapta lui David n-a placut Domnului.


Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO