Este greu să ne imaginăm haosul, confuzia şi durerea prin care au trecut israeliţii atunci. Numeri 25,6 descrie astfel starea lor: „plângeau la uşa Cortului întâlnirii”. Desigur că plângeau din cauza apostaziei, a suferinţei şi a fraţilor lor care muriseră. În acelaşi timp, în tabără izbucnise o urgie şi probabil că plângeau pentru ei şi pentru familiile lor, neştiind la ce să se aştepte. Faptul că se aflau la Cortul întâlnirii înseamnă că Îl rugau pe Domnul să pună capăt nenorocirii.

6. Cum înţelegem evenimentele descrise în Numeri 25,6-18? Ce lecţii învăţăm de aici?

Deşi textul nu ne spune acest lucru explicit, putem deduce că bărbatul israelit, Zimri, avea o relaţie intimă cu femeia madianită atunci când Fineas a venit la cort şi i-a străpuns pe amândoi. Oricât de dure ni se par aceste evenimente, să ne gândim mai întâi la context. Toată tabăra plânge şi Îl roagă pe Domnul cu privire la cele întâmplate, iar acest bărbat – atât de insolent şi de sfidător în păcatul lui – aduce o femeie madianită în tabără, de faţă cu toţi, apoi o duce în cortul lui. Şi aceasta în timp ce urgia făcea ravagii în tabără! Lucrul cel mai rău este că Zimri era din familia unei căpetenii, era de viţă nobilă şi, prin urmare, oamenii aveau alte aşteptări de la el. Probabil că era atât de amăgit, atât de mistuit de poftă, încât plânsul adunării înaintea Cortului întâlnirii nu l-a impresionat deloc.

În toată Biblia, avem exemple cu privire la modul în care păcatul le întunecă oamenilor raţiunea şi îi determină să facă lucruri inimaginabile şi iraţionale. Să ne gândim la Cain, la David şi Batşeba, la Iuda, care L-a trădat pe Isus. Nu este de mirare că Biblia ne avertizează în mod repetat să nu păcătuim. Motivul nu este acela că Dumnezeu nu ar putea să ierte păcatul, ci acela că păcatul ne poate deforma percepţia în aşa măsură, încât să nu-l mai considerăm păcat.

Ai trecut vreodată, în umblarea ta cu Domnul, printr-o experienţă din care ai înţeles că obiceiul de a păcătui te împiedică să vezi cât de grav este păcatul în realitate? Ce poţi face ca să ieşi din această capcană spirituală fatală?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO