Faptul că aceşti bărbaţi au căzut într-o cursă nu a fost o scuză pentru purtarea lor. În primul rând, dacă ar fi ascultat de Domnul, dacă ar fi păzit poruncile Sale, dacă ar fi făcut ceea ce ştiau că este bine şi dacă nu s-ar fi expus ispitei, niciodată nu s-ar fi întâmplat această apostazie şi nenorocire teribilă. Fără îndoială că, la început, nu şi-au dorit să ajungă atât de departe. S-au dus numai la o petrecere, unde, de altfel, i-a invitat Balaam, profetul Dumnezeului lor! Ce era rău în aceasta? Însă cât de repede au scăpat lucrurile de sub control!

4. Ce alte personaje din Biblie au permis ca păcatul să intre în inima lor şi au ajuns apoi să îndure nişte consecinţe teribile, la care nici nu s-au gândit vreodată?

În toată Biblia găsim iar şi iar astfel de exemple. De la Eva, în Grădina Edenului, şi până la Iuda, în Ierusalim, cei de la care ne-am fi aşteptat la mai mult, cei care au fost avertizaţi, cei care au avut o mare lumină au ales totuşi să nesocotească lumina, să-şi justifice faptele şi să se dezvinovăţească şi au căzut în nişte păcate care au adus asupra lor consecinţe devastatoare. Care dintre noi nu a trăit niciodată această experienţă în viaţa lui? Dumnezeu ne cheamă să-L ascultăm, nu pentru că ar fi un tiran aspru, ci fiindcă ne iubeşte şi ştie ce este mai bine pentru noi.

5. De ce o pedeapsă atât de dură? Ce lecţii învăţăm de aici? Numeri 25,4.5; vezi şi vers. 8 şi 9.

Gândeşte-te cât de dureros a fost pentru israeliţi să îi omoare pe fraţii lor. Într-adevăr se pare că fiecare seminţie a avut răspunderea de a-i ucide pe aceia care au participat la această apostazie. Prin urmare, probabil că unii au trebuit să-i omoare pe membrii familiei lor! Faptul că execuţia a avut loc „în faţa soarelui” trebuie să fi fost o experienţă teribilă pentru toată adunarea.

Ce faci atunci când cineva apropiat are un obicei păcătos care poate avea un efect dăunător asupra ta şi asupra altora? Ce răspundere şi datorie ai tu în această situaţie? Cui îi poţi cere să te ajute să ai o atitudine corespunzătoare?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO