Al doilea semn de identificare a bisericii rămăşiţei este „mărturia lui Isus” (marturia Iesou). Această expresie apare de şase ori în cartea Apocalipsa (Apoc. 1,2.9; 12,17; 19,10; 20,4).

5. Ce înseamnă expresia „mărturia lui Isus” în următoarele texte? Apoc. 1,2.9; 19,10; 20,4.

Din punct de vedere gramatical, au fost date două explicaţii posibile în legătură cu semnificaţia acestei expresii. Prima dintre ele interpretează „mărturia lui Isus” ca fiind mărturia oamenilor cu privire la Domnul Hristos (NEB, RSV). Cea de-a doua interpretează „mărturia lui Isus” ca fiind revelaţia de Sine a lui Isus – propria Sa mărturie cu privire la Sine (NIV, NKJV).

Un studiu al cuvântului mărturie, în scrierile lui Ioan, ne arată că, de fiecare dată când apare în aceeaşi construcţie gramaticală ca în Apocalipsa, acesta se referă întotdeauna la mărturia lui Isus cu privire la Sine (Ioan 1,19; 3,11.32.33; 5,31). În contrast cu aceasta, ideea de a da mărturie despre cineva este exprimată întotdeauna, în scrierile lui Ioan, printr-o construcţie gramaticală diferită.

De aceea, şi în cartea Apocalipsa, expresia „mărturia lui Isus” trebuie înţeleasă ca fiind propria mărturie a lui Isus cu privire la Sine, şi nu mărturia rămăşiţei cu privire la El. La concluzia aceasta s-a ajuns şi în urma studierii textelor din Apocalipsa. Apocalipsa 1,2 spune că Ioan mărturiseşte despre „Cuvântul lui Dumnezeu” şi despre „mărturia lui Isus”. Astfel, „Cuvântul lui Dumnezeu” se referă la ceea ce spune Dumnezeu şi este aşezat în paralel cu „mărturia lui Isus”. Prin urmare, „Cuvântul lui Dumnezeu” este, efectiv, ceea ce spune Isus; este mărturia pe care o dă Isus cu privire la Sine.

Acelaşi lucru este adevărat şi în ceea ce priveşte Apocalipsa 1,9. Ioan se prezintă şi îşi prezintă şi „scrisoarea de recomandare”, menţionând totodată că se află pe insula Patmos din pricina „Cuvântului lui Dumnezeu” şi a „mărturiei lui Isus”. Paralelismul dintre „Cuvântul lui Dumnezeu” şi „mărturia lui Isus” apare din nou evident. Astfel, conform principiului „interpretării Scripturii pe baza Scripturii”, toate textele din cartea Apocalipsa, în care apare expresia „mărturia lui Isus”, se referă la propria mărturie a lui Isus.

Cum ţi S-a descoperit Isus ţie? Ai vrea să-L cunoşti mai bine? Care este singura cale de a face acest lucru?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO