Ezechiel foloseşte două cuvinte care ne pot ajuta să înţelegem strategia atacului lui Lucifer împotriva lui Dumnezeu.

Primul cuvânt este negoţ – „mărimea negoţului tău” (Ezech. 28,16); el era implicat într-un „negoţ” larg răspândit. Cuvântul care este tradus în acest text cu „negoţ” poate fi tradus şi cu „calomnie, bârfă”, sugerând că, în ceruri, Lucifer era preocupat să aducă acuzaţii false la adresa lui Dumnezeu şi, probabil, la adresa altor fiinţe cereşti. „Calomnia” este o afirmaţie mincinoasă, făcută cu scopul de a discredita reputaţia altora şi poate descrie un comportament al unei persoane care a ales să ignore voinţa lui Dumnezeu şi se află sub osânda divină (Lev. 19,16; Ier. 6,28-30). Ea are ca rezultat dezbinarea şi dezordinea (2 Cor. 12,20). Satana este numit în Biblie „pârâş”, calomniator şi acuzator al poporului lui Dumnezeu (Zah. 3,1; Apoc. 12,10). Satana „nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii” (Ioan 8,44).

Această calomnie l-a condus pe Satana la silnicie, al doilea cuvânt important (Ezech. 28,16). Cuvântul „silnicie” înseamnă violenţă şi desemnează un comportament antisocial care încalcă ordinea stabilită de Dumnezeu. Ea este motivată de ură şi de egocentrism şi poate duce la atacuri fizice şi sociale. În unele cazuri, ea are ca rezultat uciderea sau oprimarea altora în scopuri personale (Gen. 49,5; Mica 6,12). Satana „de la început a fost ucigaş” prin faptul că a introdus violenţa şi moartea în creaţiunea lui Dumnezeu (Ioan 8,44).

8. Care a fost rezultatul final al împotrivirii lui Lucifer faţă de Dumnezeu, în ceruri? Apoc. 12,7-9

În mod treptat şi tainic, sentimentele egoiste ale lui Satana s-au transformat într-un comportament care însemna un atac deschis împotriva lui Dumnezeu şi a Fiului Său. Ceea ce la început era ascuns, a devenit vizibil, creând confuzie şi dezordine. Aşa a apărut un război în cer. Aşa a început conflictul cosmic în care suntem cu toţii implicaţi. Satana şi adepţii lui au fost înfrânţi în ceruri şi la cruce şi vor fi îndepărtaţi din univers la momentul potrivit. Rezolvarea problemei păcatului nu numai că va readuce neamul omenesc căzut la unirea perfectă şi permanentă cu Dumnezeu, ci va restabili şi armonia morală completă în toată creaţiunea lui Dumnezeu.

Gândurile rele duc la cuvinte rele, care, la rândul lor, duc la fapte rele. Aşa s-a întâmplat cu Satana şi, dacă nu suntem atenţi, se va întâmpla şi cu noi. Cum ne putem feri de această capcană? (Vezi Fil. 4,8)

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO