Faţă de familia lui Lazăr (Ioan 11,5)

Nu ştim prea multe lucruri despre familia lui Lazăr din Betania. Evangheliile vorbesc foarte puţin despre ei. Pare clar, însă, că erau trei fraţi adulţi, necăsătoriţi, care locuiau în aceeaşi casă. Poate nu este tocmai imaginea tipică de familie iudaică pe care o ai în minte, dar aici a ales Isus să poposească ori de câte ori mergea în acest oraş. Ioan ne spune că „Isus iubea pe Marta şi pe sora ei [Maria] şi pe [fratele lor]Lazăr.” (Ioan 11,5).

4. Studiază episodul redat în Luca 10,38-42. Cum Se poartă Isus cu Marta? În ce fel descoperim manifestându-se, chiar şi în aceste cuvinte, iubirea plină de compasiune a lui Isus?

Cererea Martei pare întru totul îndreptăţită. În definitiv, servirea mesei reprezenta elementul central al ospitalităţii orientale, iar pregătirea ei era importantă. Fiind, poate, prea săracă pentru a-şi putea permite o slujnică, Marta avea nevoie de ajutor în bucătărie. Privit în această lumină, răspunsul pe care i-l dă Isus poate fi interpretat drept neobişnuit de nepăsător.

Dar, pentru a-l înţelege, trebuie să luăm în considerare dimensiunea mai vastă a misiunii lui Isus. Pentru Isus, nimic nu era obişnuit, de rând, aşa cum au descoperit chiar părinţii Săi cu ocazia incidentului de la templu (Luca 2,48.49). Pentru Isus, destinul omenirii atârna de fiecare clipă petrecută cu noi; iar în acest context, munca din bucătărie nu conta, oricât de importantă ar fi fost.

Şi totuşi, Îl înţelegem greşit pe Isus, dacă gândim că nu a manifestat simpatie faţă de Marta. Dimpotrivă. Evangheliile nu ne oferă şi video-clipuri ale faptelor şi întâmplărilor pe care le relatează. Nu putem vedea faţa lui Isus în timp ce îi răspunde Martei. Nu putem auzi patosul din vocea Sa. Cu toate acestea, folosindu-ne imaginaţia şi cunoscând tot ceea ce ne descoperă Evangheliile cu privire la El, parcă Îl vedem pe Isus ridicându- Se de la locul Său, în timp ce i Se adresează Martei, rostindu-i de două ori numele, cu afecţiune: „Marto, Marto!”, spune El, îndreptându-Se spre bucătărie, în timp ce Maria Îl urmează, „există ceva infinit mai important decât să te ocupi de primirea oaspeţilor, iar Maria a găsit acest ceva” (Luca 10,41.42 – parafrazare).

În ce sens este posibil să te afli în situaţia Martei, atât de ocupat cu grijile acestei lumi, încât să pierzi din vedere ceea ce este cu adevărat important? Cum îţi poţi da seama că priorităţile tale sunt greşite?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO