Nu a Ilie, nici Ieremia sau un alt profet

Citeste din nou Matei 16,14. Ca oamenii sa-L confunde pe Isus cu Ioan, mai este de inteles. Dar sa-L confunde cu Ilie? Sau cu Ieremia? Sau cu un alt profet din Vechiul Testament? De unde veneau toate aceste idei?
Ilie fusese profetul neinfricat de pe Muntele Carmel, cel care facuse sa se coboare foc din cer si care ii infruntase cu curaj pe necredinciosul rege al Israelului si pe demonica sotie a acestuia. El fusese acela care tinuse singur piept intregului sistem religios al regimului corupt al lui Ahab (vezi
1 Imp. 18).
Ieremia (profetul „plangerilor”), intrand in scena istoriei intr-un moment de teribila criza si efervescenta nationala, le-a transmis compatriotilor sai o solie care nu ar fi putut fi mai putin binevenita – si a platit pentru aceasta (Ier. 20,1.2.7.8).
In ceea ce-i priveste pe ceilalti profeti credinciosi ai Vechiului Testament, Isus, mustrandu-i pe carturari si pe farisei, a lăsat la sfarsit modul in care i-a tratat Israel pe acesti viteji evlaviosi, ca si cand ar fi vrut sa sugereze ca acesta era aspectul central pe care dorea sa-l scoata in evidenta: „Prin aceasta marturisiti despre voi insiva ca sunteti fiii celor ce au omorat pe proroci” (Mat. 23,31).
3. Ce semnificatie are faptul că cei din vremea Sa L-au identificat pe Isus cu aceste personalitati din trecutul lor?
Ca să fii confundat cu oricare dintre personajele incluse in raspunsul dat de Petru în Matei 16,14 era, fara indoiala, un compliment. Acestia erau niste adevarati giganţi ai vieţii spirituale, al caror caracter curat si valoros avea o profunda rezonanta in societatea iudaică. Dar oricat erau de magulitoare, astfel de comparatii, dupa cum stim, erau departe de adevar. Dacă Ieremia ar fi spus, de exemplu, ca el era lumina lumii, istoria l-ar fi considerat nebun. Si oricat de spectaculoasa a fost victoria lui Ilie pe Carmel, daca Isus ar fi tremurat in fata amenintarii, asa cum a facut eroul de pe Carmel, acum nu am mai fi cazut la picioarele Lui in reverenta. Confundarea lui Isus cu acesti eroi antici, oricat de onoranta sau de surprinzatoare ar fi fost, nu reflecta nici pe departe realitatea
infatisata in Evanghelii.
4. Care este principala deosebire dintre Isus si toti ceilalti profeti si de ce aceasta deosebire este atat de importantă pentru noi? (Vezi Ioan 1,1-5; 17,5; Evr. 1,1-3).

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO