Nu a fost Botezatorul (Matei 16,14)

Intrebarea pusa de concetatenii lui Isus (Mat. 13,54.55) a fost ridicata adesea in timpul lucrarii Sale publice, intr-o varietate de forme, pe masura ce oamenii din diferite zone ale Palestinei ajungeau sa-L intalneasca. Astfel, in timp ce trecea printr-o regiune a Cezareei Filipi, impreuna cu ucenicii Sai, cu aproximativ sase luni inainte de confruntarea finala a vietii Sale, Isus a simtit nevoia de a le solicita un raspuns si o pozitie categorica asupra intrebarii care era la ordinea zilei: „Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul omului?” (Mat. 16,13).
1. Citeste raspunsul ucenicilor, din Matei 16,14. Ce ne spune el cu privire la cat de familiarizati erau acestia cu intrebarile teologice ale zilei? De ce crezi ca a vrut Isus sa ridice aceasta intrebare tocmai in acel moment?
Din ceea ce gasim scris aici in legatura cu ce gandeau oamenii despre identitatea lui Isus, ne dam seama cat de diferit apreciau acestia, la nivel individual sau de grup, lucrarea Sa. Cum era posibil ca unii sa creada ca Isus era Ioan Botezatorul, cand cei doi au fost contemporani?
2. Care aspecte ale lucrării lui Isus este posibil să se fi asemănat cu cele ale lucrarii Botezatorului?
Pentru posibile raspunsuri, ia in considerare urmatoarele pasaje: Mat. 3,1-3; 4,12.13.17; 14,1.2; Marcu 1,1-5.
Cu siguranta ca astazi ne este greu sa intelegem cum a fost posibil ca acesti oameni sa-L confunde pe Isus cu Botezătorul, dar, data fiind absenta mijloacelor de comunicare in masa, in primul secol, si abundenta zvonurilor si a informatiilor la mana a doua, era foarte usor sa apara confuzia. In definitiv, asa cum arata pasajele de mai sus, existau destule paralele intre lucrarea lui Isus si cea a lui Ioan. Dar cei care Il intalnisera in mod direct pe Isus nu ar fi trebuit sa aiba nicio indoiala in aceasta privinta (Mat. 3,11.12; Marcu 1,6-8).
Este usor sa privim in trecut, la greselile altora, si sa ne miram cum de au putut sa faca ei ceea ce au facut. Ce lectii putem invata analizand aceste greseli, astfel incat sa ne ferim sa le repetam?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO