Persecutia care a urmat omorarii lui Stefan cu pietre si actiunilor lui Saul din Tars, dinainte de convertirea sa, a facut ca Evanghelia sa ajunga in multe tari. Printre acestea s-a numarat si Antiohia siriana, unde Evanghelia le-a fost prezentata pentru prima data neamurilor, in mod organizat. Luca spune ca Domnul a avut aceasta initiativa si ca „un mare numar de oameni au crezut si s-au intors la Domnul” (Fapte 11,21). Atat de extraordinara a fost cresterea bisericii, incat conducatorii de la Ierusalim l-au trimis acolo pe Barnaba. Barnaba a fost acela care l-a sustinut si ajutat pe Saul din Tars in aceasta misiune de ucenicie. Lucrul acesta a avut un efect pozitiv asupra bisericii, care nu numai ca a crescut, dar a si capatat un simtamant al preocuparii sociale, al ispravniciei si al misiunii.
7. Care erau problemele acestei biserici? Cum a raspuns ea? Ce lectii putem invata din aceasta relatare, cu privire la misiunea noastra de astazi?
Trebuie sa subliniem si faptul ca, atunci cand au ajuns la Antiohia, Pavel si Barnaba i-au invatat pe multi oameni, timp de un an intreg. Ce ar trebui sa ne spuna lucrul acesta cu privire la importanta pe care o are, in cadrul uceniciei, lucrarea de a-i invata pe altii? Fapte 13,1-3 ne descopera mai mult cu privire la alcatuirea bisericii primare. Stim ca Barnaba era un iudeu cipriot; Saul, desigur, venea din Tars, o alta cetate care nu facea parte din Israelul propriu-zis. Manaen era fie un bun prieten, fie fratele vitreg al lui Irod Antipa. Simon era numit Niger, cuvantul latin pentru „negru”. Luciu venea din Cirene, din Nordul Africii. Aceasta inseamna ca biserica avea o conducere de o mare diversitate etnica, unii dintre lideri nefiind deloc iudei. Acesti lideri isi luasera ucenicia in serios. Ei se inchinau cu post si rugaciune. Acestei biserici, care a luat ucenicia in serios, Duhul i-a descoperit voia lui Dumnezeu cu privire la activitatea misionara. Saul si Barnaba au fost desemnati si consacrati pentru a duce Evanghelia pana la marginile pamantului, ca o implinire a insarcinarii misionare din Fapte 1,8. Vedem astfel, in aceste pasaje biblice, misiunea, invatarea si consacrarea ca elemente esentiale ale uceniciei, atat pentru iudei, cat si pentru ucenicii dintre neamuri.
Nevoile altora ofereau bisericii ocazii extraordinare de slujire si marturisire. Si in jurul tau exista o multime de nevoi care asteapta sa fie implinite. Le-ai folosit pentru a sluji si a da marturie despre Isus?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO