Stim ca mantuirea este personala. Nu suntem mantuiti in grup, nu suntem adusi cu gramada in Imparatia cerului (Ezech. 14,20). In cele din urma, fiecare dintre noi va trebui sa raspunda de propriile fapte, nu de faptele altora (Rom. 14,12). Cu toate acestea, majoritatea dintre noi nu traim in izolare. Suntem in contact cu alti oameni, pe care ii influentam, asa cum si noi suntem influentati de ei. Face parte din natura umana, chiar din natura umana necazuta (vezi Gen. 3,6) sa ne influentam unii pe altii, fie spre bine, fie spre rau. Din nefericire, daca nu suntem atenti, influenta poate fi negativa.
7. Citeste Luca 4,16-30. Ce s-a intamplat in aceasta situatie? De ce au actionat oamenii astfel, ca grup? Ce a condus la caderea acestor posibili ucenici?
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Cu toate ca, la inceput, toti s-au mirat de cuvintele Lui „pline de har”, atunci cand aceste cuvinte au devenit mustratoare, ei s-au intors toti impotriva Lui. Imagineaza-ti ce s-ar fi intamplat daca unul dintre acei „ucenici”, in loc sa cedeze maniei, s-ar fi supus cu umilinta mustrarii. Cine stie care ar fi fost influenta lui asupra celorlalti? Dar raportul biblic ne spune ca toti cei din sinagoga „s-au umplut de manie” in asa masura, incat au incercat sa-L omoare. Fara indoiala ca mania fiecaruia l-a influentat pe un altul si tot asa pana cand toti acei oameni care venisera acolo sa se inchine Domnului – intreaga sinagoga – intr-un acces de manie, au incercat sa-L omoare. Daca oamenii acestia ar fi primit mustrarea lui Isus in mod individual, poate ca tot s-ar fi maniat, dar cel mai probabil ca ar fi plecat de acolo fara sa dea curs maniei. Dar acum, simtind in spatele lor puterea unei gloate, au avut o atitudine ingrozitoare.
Cat de usor te lasi influentat de multime, de prejudecatile si de invataturile din societatea ta si de traditiile ei? Ce poti face, in mod concret, pentru a te feri de pericolele mentalitatii de turma?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO