1. Citeste Matei 8,19.20 (vezi si Luca 9,57.58). Care este ideea centrala a acestor pasaje? Ce mesaj contine pentru noi? Ce principii putem invata de aici?
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Aici este prezentat cazul cuiva care, fara sa fi fost chemat in mod anume de Isus, s-a oferit voluntar. Sa observam cat de hotarata parea marturisirea lui de credinta: „Invatatorule, vreau sa Te urmez oriunde vei merge”. Chiar si pentru un adevarat urmas al Domnului este usor sa faca tot felul de declaratii si sa-si ia angajamente de credinciosie (Luca 22,33), insa nu este la fel de usor sa le si respecte (vers. 55-61). Cand a fost ultima oara cand I-ai facut lui Dumnezeu promisiuni indraznete de credinciosie, pe care, mai tarziu, nu le-ai tinut? Un alt lucru interesant cu privire la aceasta intalnire este acela ca omul care a venit la Isus si a facut aceasta declaratie de loialitate era un carturar, un om din elita invatatorilor lui Israel. Acestia erau oameni „cu instruire, cultura si pozitie in viata” – Comentariul Biblic AZS, vol. 5, pag. 365. Putini carturari s-au identificat cu Isus. Erau prea increzuti. Il urmau nu pentru a se lasa influentati de invatatura Lui, ci pentru a-L prinde in cursa. Si totusi, aici era un carturar care fusese miscat de invatatura lui Isus pana intr-acolo, incat s-a oferit sa devina ucenic. Dar Isus ii cunostea inima, iar raspunsul Sau arata ca motivele acestui carturar este posibil sa nu fi fost curate. Poate ca voia sa I se alature lui Isus in speranta castigarii unor avantaje pamantesti. Daca avea astfel de asteptari, raspunsul Domnului Hristos trebuie sa-l fi descurajat ime diat. In cele din urma, textul nu ne spune care a fost hotararea carturarului. Din ceea ce spune Isus, nu este greu sa ne imaginam ca acesta a plecat.
Cum intelegem ce s-a intamplat cu acest carturar sau, de exemplu, cuvintele Domnului Hristos din Marcu 10,30? Nu ni se fagaduiesc si noua niste avantaje imediate, daca Il urmam pe Isus? Daca da, este gresit sa dorim astfel de avantaje? Sau nu este gresit?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO