Studiu suplimentar
Citeste Comentariul Biblic AZS, vol. 5, pag. 432, 433, 582-585, 932, 1022, 1023; Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii, ultima pagina din cap. 48.
„Pentru o vreme, influenta lui Ioan Botezatorul asupra natiunii a fost mai mare decat a conducatorilor, a preotilor si a printilor. Daca ar fi declarat ca el este Mesia si ar fi pornit o rascoala impotriva Romei, preotii si poporul s-ar fi adunat in mare numar sub stindardul lui. Satana pregatise pentru Ioan Botezatorul felurite onoruri care fac apel la ambitia cuceritorilor. Cu toata dovada puterii pe care o avea, el a refuzat necontenit oferta aceasta stralucita. Atentia care fusese atintita asupra lui o indreptase catre un Altul. A vazut apoi cum valul popularitatii s-a indreptat de la el catre Mantuitorul.
In fiecare zi, multimea din jurul lui scadea… Dar ucenicii lui Ioan priveau cu gelozie popularitatea crescanda a lui Isus.” – Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii, pag. 178
Intrebari pentru discutie
1. Ce inseamna sa lasi totul pentru a-L urma pe Isus? Care sunt diferitele cai prin care se manifesta o asemenea consacrare in viata ta? Fii pregatit sa vorbesti, in cadrul grupei de la Scoala de Sabat, despre ce intelegi tu ca inseamna acest lucru.
2. Ce rol ar trebui sa aiba institutiile noastre educationale in a-i ajuta pe oameni sa devina ucenici? Cum pot bisericile si scolile noastre sa colaboreze mai bine in acest sens?
3. Chiar si intre ucenici exista rivalitate. De ce este aceasta atat de obisnuita chiar si in cadrul unei lucrari care, la modul ideal, este atat de inalta, o lucrare care, prin insasi natura ei, ar trebui sa ne pastreze smeriti si preocupati de reusita altora? Ce putem face, in mod concret, pentru a ne feri sa cadem in aceasta ispita?
4. Ce poti spune despre problema semnelor si a minunilor? Credem si noi in ele? Daca da, ce anume credem? Ce dovedesc semnele si minunile? Ce nu dovedesc? De ce ar trebui sa abordam intotdeauna lucrurile de felul acesta cu precautie, cu umilinta si cu o ferma incredere in Cuvantul lui Dumnezeu?