Mai bine puțin, cu dreptate, decât mari venituri, cu strâmbătate.
Proverbele 16:8

Ascultă ediția audio aici.

Dinainte de timpul înțeleptului Solomon lăcomia a făcut parte din firea oamenilor. De la marii cuceritori ai lumii până la micul proprietar certat cu vecinul pentru o palmă de ogor, oameni din culturi și colțuri diferite ale lumii împărtășesc aceeași dorință: să aibă mai mult decât li se cuvine. Să fie aceeași sămânță a păcatului originar?

Fiecare om are posibilitatea dezvoltării pe diferite planuri. Ni s-a dat oportunitatea stăpânirii pământului. Agonisim bunuri și aceasta ne face să ne simțim bine, împliniți.

Însă „egoismul este cel mai puternic și cel mai răspândit dintre impulsurile umane, iar lupta sufletească dintre compasiune și lăcomie este o dispută inegală, deoarece, în vreme ce egoismul este cea mai intensă patimă, dragostea și bunăvoința sunt prea adesea cele mai slabe și, de regulă, răul obține victoria” (Sfaturi privind administrarea creștină a vieții, p. 25).

Mă aflam la cumpărături cu soția mea și, pentru că am găsit o ofertă bună la un anumit produs, am hotărât împreună să cumpărăm o cantitate mai mare. În cărucior, pe lângă alte câteva produse, am pus cincizeci de astfel de conserve. Fără să verific, am plătit cu cardul și am plecat. În timp ce am luat o gustare în apropierea magazinului, mi-am aruncat un ochi pe bonul de cumpărături. Am înlemnit văzând că plătisem doar una, nu cincizeci. Și chiar în secunda aceea, Ispititorul m-a încercat cu un gând atât de murdar, că mi-a fost rușine să îl transpun în cuvinte soției mele. Ce gând credeți că era?… În următoarea secundă, i-am spus că trebuie să merg rapid până la vânzătoare înainte de închiderea magazinului, iar când i-am arătat bonul doamnei, aceasta a rămas foarte mirată că m-am întors să plătesc restul conservelor. Mi-a răspuns scurt: „Eu nu m-aș fi întors. Cine știa?”

Eu însă știam prea bine Cine mai știa și nu mă puteam ascunde.

Tot ce am simțit apoi a fost pace.

Poți trece și tu printr-o situație poate chiar mai tentantă. Oportunitatea de câștig necuvenit se deschide adesea larg. Apăsarea unui cuget pătat afectează sănătatea. Așa că „mai bine puțin, cu dreptate.”

 

autor: Claudiu-Adrian Gheorghiță

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO