Ucenicii I-au zis: „Doamne, dacă doarme, are să se facă bine.”
Ioan 11:12

Ascultă ediția audio aici.

În timp ce dormim, corpurile noastre lucrează din greu să se vindece și să se repare. Somnul oferă timp trupului să-și revină din stresul zilei, pregătindu-l pentru noile provocări care îi stau înainte.

Impactul somnului asupra organismului uman a stârnit, de-a lungul timpului, interesul oamenilor de știință. Un grup de cercetători din Statele Unite a studiat efectele vindecătoare ale somnului asupra unor voluntari cărora le-au fost provocate răni superficiale la nivelul pielii. Primul grup de participanți a dormit între șapte și nouă ore per noapte, iar al doilea grup al studiului a fost privat de somn prin activități precum plimbări, jocuri video sau urmăritul programelor televizate. În finalul studiului, participanții care au avut un program de somn adecvat s-au vindecat în trei zile, comparativ cu cinci zile, în cazul voluntarilor care nu s-au odihnit.

În timpul somnului, corpul produce mai multe globule albe, întărind astfel sistemul imunitar în lupta cu virusurile sau bacteriile. Procesele reparatorii țintesc și mușchii afectați de activitatea fizică intensă de pe parcursul zilei, ameliorând durerile musculare, refacerea mușchilor deteriorați și vindecarea mai rapidă a rănilor. Odată cu începerea somnului, tensiunea arterială scade, respirația încetinește, mușchii se relaxează, inima fiind astfel mai puțin supusă solicitărilor. Creierul are, de asemenea, nevoie de somn pentru a elimina toxinele și a se pregăti pentru sarcinile zilei. Efecte favorabile sunt observate și asupra sănătății ficatului sau în menținerea unei greutăți corporale optime.

Dumnezeu ne-a creat pentru o viață de bucurie și sănătate. Însă nu vom putea experimenta pe deplin frumusețea vieții oferite de Dumnezeu în absența odihnei fizice. Somnul dă tărie corpului obosit și îl pregătește pentru îndatoririle zilei următoare. Odată curățat creierul de toxine, ne vom trezi la o nouă zi de laudă și recunoștință la adresa lui Dumnezeu. Ne putem bucura zilnic de binecuvântările Cerului dacă urmărim beneficiile unui somn bun!

Alcătuiește-ți astăzi programul în așa fel încât să dormi cel puțin șapte ore în noaptea ce urmează.

 

autor: Paula-Cristina Morariu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO