Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, când poți să o faci.
Proverbele 3:27

Ascultă ediția audio aici.

Era mai 1944, când Edith Rubin, o evreică de 15 ani din Ungaria, a fost aruncată într-un tren de marfă cu destinația Auschwitz. Despărțită de părinți, Edith a fost trimisă la muncă silnică. Așa a început odiseea ei. În noiembrie, odată cu apropierea frontului, femeile au fost mânate până la Bergen-Belsen. Deși a supraviețuit marșului morții, Edith nu spera că va prinde vara. Ajunsese la 31 de kilograme. Într-o zi, pe când lucra pe câmp, a zărit un sergent mai în vârstă, Helmut Kleinicke, cam la 50 de ani, care o urmărea cu o privire miloasă. Neamțul a zăbovit un timp în dreptul ei. Apoi a scos pachețelul cu mâncare și l-a pus jos, lângă el. Și, după o vreme, fără să scoată un cuvânt și fără să se uite înapoi, s-a îndepărtat agale. Trei săptămâni, zi de zi, a făcut același gest, cu riscul de a fi pus în rând cu deținuții. Grație bunătății sale, Edith și alte fete au reușit să supraviețu­iască. La 15 aprilie, când trupele britanice au ajuns la Bergen-Belsen, au zărit pei­sajul infernal din lagăr și i-au arestat pe toți gardienii, femeile au sărit în apărarea sergentului. Scăpat de spânzurătoare, Helmut a fost liber să plece acasă.

Așa lucrează Providența. Dar reversul bunătății depășește cu mult răsplătirile ocazionale. Ea se întoarce asupra binefăcătorului în zeci de alte feluri. Conform datelor World Happiness Report din 2019, caritatea este unul din cei mai puternici factori ai fericirii. Pe planul sănătății, binefacerea reduce stresul și inflamația, recalibrând chiar și genele, ridicând astfel nivelul sănătății generale.

Mai presus de toate, binefacerea este și instrumentul sfințirii. „Bunătatea constantă și cu abnegație este remediul lui Dumnezeu pentru păcatul egoismului și al zgârceniei. El a rânduit binefacerea sistematică pentru susținerea cauzei Sale și alinarea nevoilor celor suferinzi. Dăruirea continuă distruge zgârcenia” (Mărturii, vol. 3, p. 548).

Dacă egoismul este bariera ce închide ușa mântuirii, ce-ar fi să încerci rețeta biblică a „celei de-a doua zecimi”, pentru săraci? Să știi că e eficientă.

 

autor: Lucian Cristescu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO