Iată, noi numim fericiți pe cei ce au răbdat. Ați auzit vorbindu-se despre răbdarea lui Iov și ați văzut ce sfârșit i-a dat Domnul și cum Domnul este plin de milă și de îndurare.
Iacov 5:11

Ascultă ediția audio aici.

Am încercat să găsesc câteva sinonime pentru cuvântul răbdare, și nu sunt chiar puține: „perseverență, stăruință, indulgență, îngăduință, nădejde, toleranță, speranță”. Răbdarea este una din acele virtuți care se naște din obstacole și suferință, dar care contribuie la creșterea și dezvoltarea altor virtuți, precum credința, speranța și iertarea.

Poate că ești mamă și ți-ai exersat răbdarea cu copilul care a mia oară nu te-a ascultat. Poate ești fratele mai mare, care iar și iar trebuie să aibă răbdare cu greșelile fraților mai mici. Poate ești la un loc de muncă cu un coleg care se comportă nepotrivit, încercând să-ți facă greutăți, vorbindu-te de rău. Poate ești bolnav de multă vreme, rabzi dureri pe care abia le mai suporți… Dar ce fericire ai când copilul crescând te ascultă, frații mai mici devin adulți și aveți o relație frumoasă de prietenie, și ce fericit ești când colegul de muncă devine cel mai de încredere partener. Și când, bolnav fiind, descoperi că suferințele din vremea de acum pălesc atunci când gândești la slava viitoare.

În Sfânta Scriptură răbdarea este asociată cu suferințele lui Iov, un om bogat și neprihănit care pierde totul, dar rămâne în continuare statornic în credința sa. Prin toate încercările, „Iov n-a păcătuit deloc și n-a vorbit nimic necuviincios împotriva lui Dumnezeu” (Iov 1:22). În cele din urmă, Dumnezeu i-a dat lui Iov de două ori mai mult decât avea înainte, a fost binecuvântat în viața de familie și s-a bucurat de o viață lungă.

Într-o lume care cere adesea rezultate imediate, răbdarea lui Iov ne amintește de valoarea de a îndura adversitățile și de a vedea sfârșitul suferinței. Rodul răbdării este întotdeauna dulce, aducând satisfacții, mângâind și alinând dureri ascunse, readucând zâmbete furate, ștergând lacrimi înăbușite.

Roagă-L pe Dumnezeu și astăzi să îți ofere răbdare indiferent de împrejurarea în care te afli. Prin mila și îndurarea Sa, El va crește sămânța răbdării și o va transforma în bucurie și binecuvântare.

 

autor: Ibi Homorogan

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO