Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca niște mere de aur într-un coșuleț de argint.
Proverbele 25:11
Ascultă ediția audio aici.
Cuvintele au un anumit efect, fie pozitiv, fie negativ asupra celor din jur. Reacția pe care au produs-o cuvintele noastre se întoarce la noi, adesea sub formă multiplicată. Cuvintele negative se întorc cu mai multă vehemență pentru că au asociate durerea și furia cauzate de ele însele. În schimb, cuvintele frumoase și acceptarea vor genera o reacție bună și constructivă.
Ceea ce gândim are influență asupra modului în care ne trăim viața, asupra emoțiilor, a atitudinilor și a comportamentului. Un gând rostit are un efect și mai puternic. Cuvintele noastre au o putere mai mare decât gândurile noastre pentru că ele ne afectează nu numai pe noi, ci și pe oamenii și lumea din jur.
Când vorbim unii cu alții, să o facem ca atunci când oferim un coșuleț de argint cu mere de aur. Cuvintele sunt merele de aur, iar tonul, atitudinea, gândurile, alegerile reprezintă coșulețul de argint.
Cuvintele ne pot determina destinul (Matei 12:37). În Romani 5:8 citim: „Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi.” Nu era nimic în om care să merite iubirea lui Dumnezeu, căci eram vrăjmașii Lui. Exemplul lui Hristos ne încurajează și pe noi să alegem să folosim cuvinte de încurajare, de iubire, de acceptare, de apreciere și să avem o atitudine bună, chiar dacă cei din jur nu merită.
Oamenii de succes își controlează cuvintele, și nu lasă cuvintele să-i controleze. Păstrarea unui moment de rugăciune între ceea ce ți se întâmplă și reacția în sine face diferența (Proverbele 14:29).
Înainte de a vorbi, întreabă-te: „Ceea ce îi voi spune îl va zidi pe ascultător? Îl va inspira? Îl va determina să crească și îl va motiva? Îi va risipi teama și îi va aduce siguranță și încredere? Voi crea o influență pozitivă sau negativă?” Tată, ajută-ne să fim conștienți de prezența Ta și să Te onorăm, comunicând cu har pentru o influență ziditoare! Amin.