Isus i-a zis: „Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta, căci și el este fiul lui Avraam.” Luca 19:9

Ascultă ediția audio aici.

Străzile erau aglomerate, iar Zacheu, care era mic de statură, nu putea să vadă nimic peste capetele oamenilor. Nimeni nu voia să-i facă loc, de aceea bogatul perceptor a fugit înaintea mulțimii până într-un loc unde se afla un pom cu ramurile întinse larg deasupra drumului. Bogatul strângător de biruri s-a cățărat și și-a găsit un loc între ramuri, ca să poată privi procesiunea ce trecea pe dedesubt. Mulțimea se apropie, trecu pe lângă, iar Zacheu căută cu ochi nerăbdători fața Aceluia pe care voia să-L vadă.

Peste larma făcută de preoți și rabini, mai puternică decât uralele de bun-venit ale mulțimii, dorința neexprimată a mai-marelui vameșilor i se adresează inimii lui Isus. Deodată, chiar sub pom, se oprește un grup, cei care Îl înconjoară pe Isus se opresc și ei, iar Cineva, ai cărui ochi par să citească în suflet, privește în sus. Omului cățărat în pom aproape că nu-i vine să creadă când aude cuvintele: „Zachee, dă-te jos degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta!”

Mulțimea îi face loc, și Zacheu, mergând ca în vis, Îi arată drumul spre casa lui. Dar rabinii se uitau încruntați și murmurau cu dispreț și nemulțumire: „A intrat în casa unui om păcătos.”

Zacheu a fost copleșit, uimit, redus la tăcere de iubirea și bunăvoința lui Hristos, care Se plecase spre el, cel atât de nevrednic. Dar acum, iubirea și devotamentul lui față de Învățătorul său de curând găsit îi deschid gura. El vrea să își mărturisească public pocăința.

În fața mulțimii, „Zacheu a stat înaintea Domnului și I-a zis: «Iată, Doamne, jumătate din avuția mea o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împătrit.» Isus a zis: «Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta, căci și el este fiul lui Avraam.»” – Hristos, Lumina lumii/Viața lui Iisus, pp. 553–555

Gândesc mai departe

În timpul lucrării Sale pământești, Isus a demonstrat abilitatea de a auzi strigătul inimii umane peste agitația vieții de fiecare zi. Nevoile mele mișcă inima lui Isus? Îl caut eu cu certitudinea că El mă aude?

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO