„El s-a întărâtat de mânie și nu voia să intre în casă. Tatăl său a ieșit afară și l-a rugat să intre.” (Luca 15:28)

Ascultă ediția audio aici.

Întotdeauna mă asigur când plec de pe loc cu mașina, când ajung la o trecere de pietoni și când pătrund într-o intersecție. Îmi doresc siguranța. Și totuși au fost momente, puține, dar intense. M-am trezit că toată atenția mea a fost zadarnică. Doar inspirația m-a oprit să nu comit vreo catastrofă în trafic.

Ochii nu pot asigura tot perimetrul. Chiar și atunci când te asiguri de mai multe ori, rămâne o parte, numită „unghiul mort”. O porțiune mică. Mereu mobilă. Ține de cadru și de poziționare. Din această cauză, în lumea șoferilor se caută variante de ajutor, precum oglinzile retrovizoare.

Hristos a recunoscut acest unghi, accentuându-l în cadrul pildei fiului risipitor. Într-o zi normală din relația dintre tată și fiu, textul ne proiectează un gest profund și edificator al iubirii pe care fiul cel mare nu a vrut să-l recunoască. Pătruns de furie, refuză să intre în casă. Este momentul în care Isus descrie unghiul mort al iubirii: tatăl se roagă de fiul său să intre în casă.

Puterea părintelui de a iubi trece dincolo de raza ochilor copiilor. Tinerii recunosc iubirea convențională, tradițională, spirituală, dar rareori pot să observe iubirea din unghiul mort. Iubirea care transcende reperele noastre și se manifestă prin atitudinea fantastică a părintelui din parabolă. Un tată care se roagă de fiul său să intre în casă!

Mă cutremură gândul acesta. Adultul poate folosi oricând autoritatea ca argument în raport cu tinerii. Dar capacitatea celui mare de a-i lăsa copilului un spațiu al individualității prin maniera iubirii este surpriza acestui Dumnezeu mare. Da, azi ești invitat să admiri partea nevăzută a iubirii.

Dumnezeu ne-a arătat unghiul mort al iubirii când a venit între noi să ne invite acasă. Nu ne-a obligat, ci de două mii de ani ne roagă să intrăm în casă. Ai ocazia să pleci genunchiul și să-I mulțumești.

Cere-I sprijin să poți să te concentrezi pe iubirea Lui! Vezi ce parte a ei trebuie să o manifești mai departe pentru cei de lângă tine! La final, roagă-L să te întărească să poți ajunge asemenea Lui!

Provocare:

Gândește-te astăzi mai mult la iubirea lui Dumnezeu! Arată această iubire dezinteresată celui ce pare, în ochii tăi, că o merită cel mai puțin!

Doru Parașcineț
Conferința Transilvania de Nord

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO